Лукашенко заявив, що Білорусь готується до війни

Лукашенко заявив, що Білорусь готується до війни

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна готується до війни.

Про це він сказав, перебуваючи на заході Білорусі, у місті Гродно, яке знаходиться неподалік від кордону з Польщею і Литвою.

"Нікому не вірте, що ми хочемо воювати. Ми готуємося до війни, я про це говорю відверто. "Хочеш миру - готуйся до війни" - не я це вигадав. Це дуже правильно сказано", - сказав Лукашенко.

За його словами, у країні ведеться необхідна підготовка відповідних підрозділів, до військ поставляються різні види озброєнь та техніки. "Якщо звідти (з недружніх країн) хтось підвиває і нас критикує, знайте: ми робимо правильно. Якщо там нас почнуть хвалити – біда", – вважає Лукашенко.

Він стверджує, що Білорусь нікому нічим не загрожує: "Нам не треба комусь загрожувати. Ми не хочемо чужої землі. Нам цю дай боже обробити".

Звертаючись до мешканців Гродно, розташованого у західній частині країни, Лукашенко наголосив: "Ви наші. Ми вас нікому не віддамо".

"Ми це переживемо. Ми хочемо мирного життя, - стверджує він. - Я повторюю постійно: нам чужого не треба. Чужий шматок рве роток. Так у народі говорили, я це засвоїв зі свого сільського життя. Я не хочу нічого чужого. І завжди кажу: не чіпай чуже, боком вилізе. І вам хочу заповідати: чужого не чіпайте. Рано чи пізно це перетвориться на катастрофу".

Нагадаємо, Лукашенко надав територію Білорусі російським військам у лютому 2022 року, завдяки цьому росіянам вдалося окупувати частину Київщини.

Напередодні вторгнення російські і білоруські війська проводили навчання неподалік від кордону з Україною.

Вже після вторгнення Лукашенко сказав фразу, яка стала крилатою: "Зараз я вам покажу, звідки готувався напад на Білорусь. І якби за шість годин до операції не було завдано превентивного удару по позиціях (4 позиції, я вам зараз покажу – я приніс карту), вони б атакували наші війська – білоруські та російські, які були на навчаннях... Добре, що почали..."