Обзор новостей налоговой инспекции

Податкова консультація

Відповідно до п. 52.1. ст. 52 Податкового кодексу України  (далі ПКУ) за зверненням платників податків контролюючи органи надають  безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

За вибором платника податків консультація надається в усній, письмовій або електронній формі.

Контролюючи органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

 

Про зміни розміру мінімальних цін  на окремі види алкогольних напоїв

В.о. начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку Ольга Анатоліївна Височина повідомляє що, у зв’язку із набранням чинності постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957» від 11.06.2014 № 177 у розміри мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв внесені наступні зміни:

Починаючи з 17.06.2014 р. та до 31 липня 2014 р., мінімальна оптово-відпускна ціна на горілку та лікеро-горілчані вироби становить 116,35 грн , мінімальна роздрібна ціна на горілку та лікеро-горілчані вироби 174,5 грн грн (за 1 літр 100%-го спирту).

Мінімальна оптово-відпускна ціна на інші зброджені напої, суміші зі зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями 126,82 грн (за 1 літр 100%-го спирту), мінімальна роздрібна ціна на цей вид напоїв 190,2 грн .

Мінімальна оптово-відпускна ціна на тризірковий коньяк (бренді) 196,7 грн ;на чотиризірковий коньяк (бренді) 213,4 грн ; на коньяк (бренді) п'ять зірок  230 грн  (за 1 літр 100%-го спирту) .Мінімальна роздрібна ціна на тризірковий коньяк (бренді) 295,05 грн ; на чотиризірковий коньяк (бренді) 320,1 грн .; на коньяк п'ять зірок  345 грн (за 1 літр 100%-го спирту) .

Мінімальна оптово-відпускна ціна на інші спиртові дистиляти та спиртні напої 196,7 грн. ,а роздрібна ціна на інші спиртові дистиляти та спиртні становить 295,05 грн. (за 1 літр 100%-го спирту).

На вина у скляній тарі місткістю 0,7 л, та на вина в іншій тарі місткістю 1 л роздрібна ціна  20 грн . На вина у скляній тарі місткістю 0,7 л та 0,75 л 33 грн .

Крім того, згідно з постановою  встановлюються наступні ціни на такі види алкогольних напоїв: на віскі, джин, ялівцеву настоянку, ром та інші спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини оптово-відпускна ціна складає 295 грн, роздрібна ціна - 442,5 грн (за 1 літр 100%-го спирту).

Ольга Височина звертає увагу на те, що постановою, передбачається ще одне підвищення оптово-відпускних та роздрібних цін з 1 серпня 2014 р.

Так, з 1 серпня 2014 p., мінімальна оптово-відпускна на горілку та лікеро-горілчані вироби зросте до 133 грн , а роздрібна ціна на горілку та лікеро-горілчані вироби зросте до 199,5 грн. Також з серпня ціни на інші зброджені напої, суміші зі зброджених напоїв та на суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями, зокрема оптово-відпускна ціна зросте до 144,97 грн, а роздрібна - до 217,45 грн (за 1 літр 100%-го спирту).

          

Зробили помилку у розрахунку за формою № 1 ДФ – подайте уточнення

Порядок заповнення звітного нового та уточнюючого податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) є однаковим. Вони подаються на підставі інформації з попередньо поданого податкового розрахунку і містять інформацію лише за рядками й реквізитами, які уточнюються. Для заповнення також використовується інформація з повідомлень про виявлені помилки, які відправляються контролюючими органами до податкового агента.

Для заміни одного помилкового рядка іншим потрібно виключити помилкову інформацію та ввести правильну інформацію, тобто повністю заповнити два рядки, один з яких виключає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію. У такому разі в першому рядку в графі 9 указується «1» - рядок на вилучення, а в другому – «0» - рядок на введення.

Форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядок його заповнення і подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджені наказом Міністерства доходів і зборів України від 21.01.2014 № 49, який набрав чинності з 1 квітня 2014 року.

Слід зазначити, що про нараховані (виплачені) доходи у І кварталі 2014 прозвітували 1400 суб’єкт господарювання, з них 747– юридичні та 653– фізичні особи.

 

О важных моментах при перечислении платежей в бюджеты всех уровней

И.о.начальника ГНИ в г.Северодонецке Ольга Высочина обращает внимание на  некоторые важные моменты, указанные в Приказе Министерства доходов и сборов от 22.10.2013 № 609 , которым утвержден Порядок заполнения документов на перевод в случае уплаты(взыскания) платежей, сборов, таможенных платежей, единого социального взноса, осуществления бюджетного возмещения НДС, возврата средств, ошибочно или излишне зачисленных в бюджет.    

Уплата по каждому виду платежа и по каждому виду уплаты должна оформляться отдельным платежным документом. 

 В случае заполнения поля «Назначение платежа» с нарушением требований настоящего Порядка документ на перевод средств, принимается к исполнению. При этом считается, что налогоплательщик уплачивает денежное обязательство (код вида уплаты 101).

Выполнение Приказа Министерства доходов и сборов №609 никоим образом не влияет на соблюдение предусмотренного Налоговым кодексом принципа календарной очередности погашения налогового долга, - отметила Ольга Высочина.