У Чехії не виключають сценарій замороження війни в Україні

У Чехії не виключають сценарій замороження війни в Україні

У Чехії не виключають сценарій замороження війни в Україні, але визнають, що міцного миру це не принесе.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у розмові з DW.

"Мене не тішить, коли я чую про заморожування конфлікту, бо в Україні конфлікт було заморожено з 2014 року, а нинішня війна - це просто продовження замороженого конфлікту, який розпочався у 2014 році. Тож, на мій погляд, це не принесе справедливого і міцного миру на європейському континенті", - сказав він.

На його думку, війна в Україні стала наслідком масштабнішої проблеми - російського імперіалізму. "Справжня проблема - це ідея, що лідер Кремля, чи то путін, чи хтось інший, може піти, захопити шматок території грубою силою і проголосити: "Це моє".

Ліпавський нагадав про дії Москви в Криму, Грузії, Придністров'ї і вказав, що російська пропаганда вже націлилася на країни Балтії, Польщу і навіть Чехію. "Тому нам потрібно убезпечити Європу, ЄС, Чехію, а просте прагнення до заморожування безпеки не принесе. Але я не виключаю жодних сценаріїв, звісно, багато чого може статися", - додав він.

Нагадаємо, німецьке видання Welt припускає, що цього року може відбутися зупинка чи повне припинення російсько-української війни, яку оцінюють як початок нового глобального конфлікту за участю найбільших країн світу.