Український слід теракту у “Крокус Сіті Холі” - звинувачення росії

Український слід теракту у “Крокус Сіті Холі” - звинувачення росії

"Сліди останніх терактів ведуть до України", - 31 березня росія офіційно заявила, що наша країна причетна до стрілянини у “Крокус Сіті Холі” у підмосковному Красногорську. Раніше за терористичний акт відповідальність взяло на себе угрупування ІДІЛ. МЗС рф наразі вимагає від України припинити “підтримку терористичної діяльності” та засудити всіх причетних до стрілянини у “Крокусі”. Також росія хоче, щоб офіційний Київ заарештував голову Служби безпеки Василя Малюка. Саме його кремль звинувачував у причетності до підриву Кримського мосту у жовтні 2022-го року. Нагадаємо, що увечері 22-го березня кілька озброєних людей відкрили вогонь по відвідувачах красногорської концертної зали “Крокус Сіті Холл”, де мав проходити концерт російського рок-гурту “Пікнік”. Відомо, що загинули 133 людини, поранені – 140. російські правоохоронці затримали 15 людей, яких підозрюють у нападі. Також у ФСБ заявили, що вони мали намір перейти кордон України, але наша розвідка назвала це нісенітницею. Вже 23-го березня терористичне угруповання “Ісламська держава” визнала свою причетність до стрілянини та опублікувала світлини підозрюваних у скоєнні теракту, яких раніше затримала ФСБ рф. Пізніше з’явилося і відео, зняте терористами в “Крокус Сіті Холлі”.Попри конкретні докази росія все ж наполягає на причетності України. “Сєвєродонецьк онлайн” проаналізував основні меседжі країни-агресорки, які вона намагається просунути в інфопросторі.

Український слід “Крокусу” - що заявляли росіяни


фото: reuters.com

- російська ФСБ стверджує, що нібито підозрювані у нападі на “Крокус Сіті Холлі” у Підмосков'ї мали "відповідні контакти на українській стороні" та навіть хотіли перетнути кордон.

Українське Головне управління розвідки заперечує ці заяви. Представник ГУР Міноборони Андрій Юсов у коментарі РБК-Україна зазначив:

"Це — брехня і намагання притягнути український слід з боку російського режиму, чим вони власне займають від перших хвилин, як цей теракт відбувався. Конкретно ця заява і ця інформація, звичайно, — це нісенітниця. Заяви ФСБ розраховані або на відвертих невігласів, або на зазомбоване російське населення. Уявити собі, що після понад двох років повномасштабного вторгнення терористи прямують до прикордонних регіонів, які найбільше насичені зараз силовиками, спецслужбами й власне військовими, я думаю, що тут коментарі зайві".

- Головний “рупор кремля” Дмитро Мєдвєдєв пригрозив помстою. Зокрема, він закликав завдати по Україні ядерного удару у відповідь на теракт у "Крокусі".

“Сім'ям загиблих у теракті — щирі співчуття, душевних сил усім близьким постраждалих. Терористи розуміють лише терор у відповідь. Жодні суди та розслідування не допоможуть, якщо силі не протиставити силу, а смертям – тотальні страти терористів та репресії проти їхніх сімей. Світовий досвід. Якщо буде встановлено, що це терористи київського режиму, чинити з ними та їхніми ідейними натхненниками інакше неможливо. Усі вони мають бути знайдені та безжально знищені як терористи. Включно з офіційними особами держави, яка вчинила таке злодіяння. Смерть за смерть”.

В українському МЗС звинувачення назвали "спланованою провокацією кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві".

Експерти про український слід у теракті в підмосков’ї

  
Український військовий експерт Дмитро Снєгирьов

Військовий експерт Дмитро Снєгирьов докладно аналізує, що не так в російських заявах щодо причетності України до теракту. За його словами, попри те, що відповідальність за стрілянину в підмосковному “Крокус Сіті Холлі” на себе взяли члени "Ісламської держави", у кремлі продовжують заявляти про "український слід" у теракті. У своєму зверненні до росіян 23-го березня президент рф володимир путін заявив про нібито "вікно", через яке терористи збирались втекти до України. Чому ж ця заява не витримує жодної критики? Експерт зауважує, що "роздмухувати" версію про причетність України до теракту в концертному залі російські пропагандисти та влада намагалися з самого початку. До прикладу, у перші години після стрілянини з’явилися повідомлення про те, що силовики перевіряють мікроавтобус на старих українських номерах, припаркований біля будівлі. Звісно, в автівці нічого не знайшли, а номери машини виявилися білоруськими.
Дмитро Снєгирьов звертає увагу на важливі нестикування у діях російських спецслужб:

 
"Перевіряючи майданчик, на якому було припарковано мікроавтобус, Росгвардія дивним чином не звернула уваги на автівку Renault Logan, на якій приїхали терористи. При цьому повідомлення про неї та навіть відео були викладені вже безпосередньо на момент штурму будівлі. Дивно, що ані росгвардія, ані ФСБ цього не бачили.
Якимось дивним чином терористам дали вийти з концертного залу, пройти кільце оточення та виїхати на тому ж самому автомобілі, на якому вони приїхали. Хоча всі автівки перевірялися, в тому числі вибухотехніками й службовими собаками. Тому якби там була дійсна зброя, яку на момент затримання знайшли в нападників, службові собаки відреагували б ще на автостоянці". 

І хоча з оприлюднених кадрів з “Крокус Сіті Холл” складається враження, що стрілки мали відповідну підготовку, їхні подальші дії аж ніяк не свідчать про професіоналізм, — розповідає Снєгирьов.

  

"Якщо до цього вони демонстрували професіоналізм, то чому пересувалися на авто, яке відоме правоохоронцям? Тобто класика жанру – після нападу авто спалюється, так само як і викидається знаряддя злочину. Вогнепальну зброю вони залишають на місці злочину, перевдягаються, але чомусь пересуваються на тому ж автомобілі, номери якого відомі й викладені у вільний доступ.
Тобто постає питання, як же тоді вони виїхали з МКАДу навіть? У Москві повсюди камери відеоспостереження, та навіть якщо їх немає, працюють стаціонарні пости на дорогах між областями. То як поліція їх пропустила? Вони взагалі могли залишитися в Москві й загубитися. І потім без жодних перешкод, без зброї виходити".

На думку експерта, всі ці нестикування говорять про радше слід росії у підготовці й здійсненні теракту. "Це абсолютно російська гра", — вважає він.
Дмитро Снєгирьов висловлює думку, що теракт дуже нагадує напад у п’ятизірковому готелі "Тадж-Махал" в індійському Мумбаї 2008-го року. Та ж тактика: "Ці два епізоди збігаються за сценарієм. Один в один вони скопіювали, і це великий промах". А метою терористичного акту може бути створення напруги в суспільстві й закладання підґрунтя для виправдання подальших дій. У тому числі проти України.

"Напередодні теракту прозвучали заяви пєскова, що "спеціальної військової операції" вже нема, а є війна. Їм потрібна напруга в суспільстві та виправдання цих дій. Я не виключаю, що буде оголошена загальна мобілізація і, відповідно, подальша активізація бойових дій в Україні. Бо паралельно з пєсковим путін заявляє про створення так званої санітарної зони. Тобто, якщо раніше вони схиляли Україну до перемовин, залишити Луганськ, Донецьк, плюс сухопутний коридор до Криму. При цьому Запорізька й Херсонська області були під питання. То наразі постало питання можливості захоплення Сумської й Харківської областей. І зараз такі настрої панують, що стоїть питання взагалі повної окупації нашої країни. Я так розумію, що в кремлі пішли на підвищення ставок вже не в "СВО", а у війні. Це основне, для чого цей теракт з такою кількістю жертв".