росія планує перезапустити ЗАЕС – WSJ

росія планує перезапустити ЗАЕС – WSJ

путін проінформував МАГАТЕ щодо планів Кремля по перезапуску Запорізької АЕС, яка наразі перебуває під тимчасовою російською окупацією.

Про це пише The Wall Street Journal.

Зазначається, що Міжнародне агентство з атомної енергії у Відні отримало певні технічні звіти. Їх написала невелика група інспекторів, яких МАГАТЕ відрядило на станцію. З цих звітів стало відомо, що росія прагне повернути Запорізьку АЕС в експлуатацію вже цього року.

За словами європейських дипломатів, метою рф, схоже, є повернення в експлуатацію хоча б одного реактору. Один з дипломатів сказав, що країна-агресорка може зробити це до 40-ї річниці підключення станції до електромережі Радянського Союзу – в грудні цього року.

Зокрема очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі минулого місяця відвідав російський курорт Сочі для зустрічі з путіним і головою московської атомної компанії "Росатом". Гроссі запитав, чи буде перезапущена станція. Путін відповів, що точно буде. Проте чиновники рф не розповіли про плани чи терміни.

На думку WSJ, перезапуск реактора на ЗАЕС стане "технічним викликом і символічною віхою для Росії". Так захоплення станції, яка забезпечувала близько п’ятої частини електроенергії в Україні до 2022 року, буде "нормалізовано".

Нагадаємо, що 7 квітня на ЗАЕС здетонував дрон.