Палата представників США голосуватиме за допомогу Україні окремим законопроєктом, — The Hill

Палата представників голосуватиме за допомогу Україні окремим законопроєктом, — The Hill

Спікер Палати представників США Майк Джонсон представив схему свого плану передачі іноземної допомоги через Палату, подавши чотири окремі законопроекти щодо допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та інших пріоритетів національної безпеки.

За його словами, чотири законопроєкти будуть проголосовані на цьому тижні, пише The Hill.

Джонсон оприлюднив свою пропозицію під час закритої конференції Палати представників Республіканської партії в підвалі Капітолію в понеділок після кількох місяців відкладення будь-яких рішень щодо політично гострої теми, яка розколола його партію та загрожувала йому відставкою.

Перший план полягає в тому, щоб перенести процедурну норму, яка регулює всі чотири законопроекти. Україна, Ізраїль і Тайвань отримають кожен свій, а четвертий зосереджується на пріоритетах національної безпеки. Кожна пропозиція потім голосуватиметься окремо, на відміну від прийнятого Сенатом закону про іноземну допомогу на 95 мільярдів доларів, який об’єднує ці елементи в єдиний пакет.

Четвертий законопроект, пов'язаний з національною безпекою, за словами Джонсона, включатиме пропозицію допомогти Україні оплатити допомогу шляхом арешту російських активів; план надання частини допомоги у вигляді позик; і нові санкції проти Ірану після ударів Тегерана по Ізраїлю у вихідні.

Інший законодавець від Республіканської партії сказав, що це також включатиме заборону TikTok і конвертовані позики на гуманітарну допомогу.

"Поетапна стратегія Джонсона пропонує унікальну перевагу, оскільки дозволяє законодавцям вибирати, які частини законопроекту Сенату вони хотіли б підтримати, а які – ні. Щоб ще більше "підсолодити угоду," він дозволяє вносити поправки до кожної пропозиції", - пише видання.

"Мій телефон розплавився на вихідних, і всі учасники повідомляли мені про всі свої ідеї", — сказав Джонсон журналістам після закритої зустрічі. "Був досягнутий консенсус, який визнаний, на мій погляд, з усіх думок, які поділилися, і це те, що мої колеги дійсно хотіли голосувати за ці заходи незалежно, а не тримати їх усіх разом, як це зробив Сенат".

Джонсон сказав, що текст законопроектів буде оприлюднено у вівторок, і він буде дотримуватись правила Палати представників, яке дає законодавцям 72 години на розгляд законопроектів, перш ніж їх попросять проголосувати за них принаймні до п'ятниці.

The Hill зазначає, що план залишається дуже змінним, і навколо законодавства виникає багато запитань, зокрема, наскільки пропозиції Палати представників відрізнятимуться від основних показників витрат Сенату та чи будуть чотири законопроекти надіслані до верхньої палати окремо, або рекомбіновано та доставлено як єдиний пакет.

Ще один ключовий дикий символ – те, як демократи відреагують на пропозицію Джонсона. Демократи в обох палатах були рішучі в тому, що вони хочуть, щоб Палата зайнялася ухваленим Сенатом законом.

Нагадаємо, у Пентагоні кажуть, що якщо Конгрес США не затвердить виділення Україні пакету допомоги на $60 млрд, то їй доведеться зробити вибір, які міста ЗСУ будуть утримувати.