У Байдена заявили, що США не збиватимуть російські цілі над Україною

У Байдена заявили, що США не збиватимуть російські цілі над Україною

Радник Білого дому Джон Кірбі пояснив, чому США не будуть допомагати збивати дрони над Україною, як вони це зробили разом із союзниками під час атаки Ірану на Ізраїль.

Кірбі на брифінгу сказав, що "це різні конфлікти", відповідаючи на запитання, якщо США і союзники можуть допомогти збивати іранські безпілотники над Ізраїлем, чому вони не можуть зробити те ж саме над Україною.

"Дивіться, є двоє хороших друзів – Ізраїль та Україна, які точно перебувають у дуже різній боротьбі, але активно борються за свій суверенітет та свою безпеку – і в обох випадках час не на їхньому боці. Тому потрібно швидко рухатися, і найкращий спосіб надати допомогу в руки сил оборони Ізраїлю та в руки українських військових – ухвалити той двопартійний законопроєкт, який ухвалив Сенат", - наголосив Кірбі. 

Він нагадав, що президент США Джо Байден відпочатку казав, що США не збираються брати участь у війні в Україні "у бойовій ролі".

"Ми надаємо Україні інструменти, необхідні для захисту її повітряного простору. Та, на жаль, зараз ми не можемо цього зробити, тому що ми не маємо додаткового фінансування національної безпеки, якого українці настільки потребують", - нагадав Кірбі.

Нагадаємо, The Wall Street Journal, аналізуючи поведінку західних країн у відбитті масованої атаки Ірану на Ізраїль і бездіяльність під час таких саме масованих атак рф на Україну, пише, що замість того, щоб допомогти Україні створити таку мережу протиповітряної оборони, яку має Ізраїль, Захід надав Києву "клаптикову техніку, яка протягом багатьох місяців притупляла російські атаки".

Довідка: Вночі 14 квітня Іран під час масованої атаки випустив по Ізраїлю понад 300 ракет і дронів. Сили протиповітряної оборони за допомогою союзників Великої Британії, Франції, США, Йорданії, перехопили 99% цілей. 

15 квітня президент Володимир Зеленський звернувся до союзників із закликом захищати Україну від масованих ракетних і дронових атак росії так саме, як вони захищали Ізраїль від атаки Ірану. Він нагадав, що Україна, як і Ізраїль, не є членом НАТО.