Новий секретар РНБО Литвиненко назвав ключову складову стратегії України у війні проти рф

Новий секретар РНБО Литвиненко назвав ключову складову стратегії України у війні проти рф

Новий секретар РНБО Олександр Литвиненко заявив, що ключова складова військової стратегії України у війні проти рф це удари безпілотників глибоко всередині росії.

Про це Литвиненко сказав в інтерв'ю The Economist

На запитання, як Україні знову почати виходити на виграшну позицію, посадовець відповів ухильно. За його словами, незрозуміло, чи зможе російський диктатор володимир путін припинити напади на Україну, але Україна повинна прийняти військову стратегію, яка намагатиметься змусити його це зробити.

"Удари безпілотників глибоко всередині росії є ключовою частиною цієї стратегії", - пише видання.

Білий дім публічно виступає проти цих операцій, стверджуючи, що вони є контрпродуктивними та ескалаційними, але, на думку пана Литвиненка, вони необхідні для збереження тиску на путіна.

"По-перше, це обмежує його простір для маневру, а по-друге, це допомагає переконати російське суспільство та еліти в тому, що продовження війни коштує дорожче, ніж її припинення", - зазначив він.

На відміну від росії, Україна не націлює на цивільне населення, каже Литвиненко: лише військові кораблі, військові літаки та нафтову інфраструктуру.

"Один удар по аеродрому може пошкодити сім, десять, 15 літаків. Кожен з них коштує понад 30 мільйонів доларів. Ми можемо зробити операцію менш ніж за 2 мільйони доларів. Це фантастично рентабельно", - додав Литвиненко.

"Протягом останніх 300 років росія була постійним викликом безпеці для цієї частини світу. Було б фантастично, якби ми змогли усунути цю загрозу принаймні на кілька поколінь", - зазначив він.

Нагадаємо, Литвиненка керувати РНБО призначили після звільнення Олексія Данілова, який зараз є послом України у Молдові.