В Україні створять Держреєстр осіб, постраждалих внаслідок агресії рф: у чому суть

В Україні створять Держреєстр осіб, постраждалих внаслідок агресії рф: у чому суть

Верховна Рада 25 квітня прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф.

Про це повідомляє Мінсоцполітики.

Мова йде про законопроєкт № 10256, який розробило Мінсоцполітики спільно з міжнародними та українськими експертами. 

“Цей законопроєкт дасть можливість створити Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, і тим самим – забезпечити збір та облік інформації про шкоду, завдану країною-агресором життю та здоровʼю наших громадян”, – йдеться у повідомленні.

Ці дані, зазначили у міністерстві, допоможуть у майбутньому довести завдану шкоду при зверненні громадян до Міжнародного компенсаційного механізму за відшкодуванням збитків шляхом репарацій.

Зазначається також, що Міністерство соціальної політики зможе надавати соціальну підтримку постраждалим особам значно раніше, не чекаючи, поки така особа отримає бюрократичні підтвердження і відповідний “статус” (ВПО, особи з інвалідністю і т.д.). 

“Також створення Реєстру постраждалих забезпечить облік видатків державного та місцевого бюджетів, які спрямовуються сьогодні на надання підтримки українцям, що постраждали від війни. Надалі Україна планує також використати інформацію про всі види шкоди й видатки в результаті агресії росії для отримання репарацій”, - наголосили у міністерстві.

Нагадаємо, в Україні виросла кількість дітей, що загинули внаслідок повномасштабної війни.