В Україні впровадять чотири категорії придатності до військової служби

В Україні впровадять чотири категорії придатності до військової служби

В Україні після скасування статусу "обмежено придатний" до військової служби, військовозобов'язані будуть або "придатні" або "непридатні". При цьому впроваджується чотири категорії "придатності".

Про це заявила директорка департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони Оксана Сухорукова, повідомляє ZN.UA.

За її словами, громадян за станом здоров'я ділитимуть на чотири категорії:

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), у ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ);
  • придатні для виконання специфічних завдань.

"Я б розділила це питання на дві частини. Проходження ВЛК ТЦК та СП для військовозобов’язаних і проходження ВЛК військовослужбовцями. Є різниця в організації цих ВЛК. Так, ВЛК ТЦК та СП працюють за договорами з НСЗУ. Їхні правила описані у вимогах до закладів на укладання договорів", - сказала Сухорукова.

Нагадаємо, закон, що скасовує статус "обмежено придатний", набере чинності 4 травня. Нині триває робота над новим розкладом хвороб на заміну морально застарілому наказу Міноборони №402.

18 травня набере чинності закон про мобілізацію, і тих військовозобов'язаних, кого раніше визнали обмежено придатними до служби, почнуть повторно викликати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) на медкомісію. У військовозобов’язаних буде дев’ять місяців, аби пройти повторну військову лікарську комісію (ВЛК) й отримати новий висновок — придатний чи непридатний до військової служби.