10 років тюрми отримала мешканка Луганщини, які пішла на співпрацю з окупантами

10 років тюрми отримала мешканка Луганщини, які пішла на співпрацю з окупантами

За публічного обвинувачення прокурорів Щастинської окружної прокуратури місцеву мешканку визнали винною у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

Їй призначили максимальне за інкримінованими статтями покарання ‒ 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також позбавили права впродовж 15 років обіймати посади в органах влади.

Прокурори у суді довели, що одразу після повномасштабного російського вторгнення завгосп будинку культури у Станиці Луганській почала співпрацювати з ворогом.

У вересні 2022 року вона взяла участь в організації та проведенні псевдореферендуму щодо «приєднання» тимчасово окупованої території Луганщини до складу рф.

Жінка добровільно стала «членом ТВК» на дільниці № 2901. «Волевиявлення» відбувалося на території «державної установи «Станично-Луганське територіальне медичне об’єднання» лнр».

Засуджена розповсюджувала агітаційні листівки серед місцевого населення із закликами прийти на «референдум» та підтримати відокремлення Луганщини від України.

Видавала бюлетені, проводила ідентифікацію осіб, що прийшли на дільницю та брала безпосередню участь у підрахунку «голосів».

Вирок ухвалили заочно. Покарання засуджена відбуватиме з моменту затримання.

Наразі жінку оголосили у розшук.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

У прокуратурі також зазначили, що засуджена мала проросійські погляди й раніше. У 2014 році жінка брала участь у проведенні псевдореферендуму щодо створення самопроголошеної «лнр».

Нагадаємо, у Луцьку до 15 років ув’язнення засудили державну зрадницю з Луганщини.