Зеленський визнав, що найближчим часом вступ України в НАТО не відбудеться

Зеленський визнав, що найближчим часом вступ України в НАТО не відбудеться

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна стане членом НАТО тільки після перемоги у війні з рф.

Про це він сказав під час спільного із генсекретарем НАТО Єнсом Столтенбергом візиту до Національного університету оборони України в Києві.

Вони зустрілися із офіцерами, які проходять курси професійної військової підготовки за стандартами НАТО.

"На мою особисту думку, ми будемо в НАТО тільки коли переможемо. Я не вважаю, що в час війни нас візьмуть в НАТО", - сказав Зеленський.

За його словами, для деяких країн вступ України в альянс є ризиком, деякі трактують це скептично. При цьому це аж ніяк питання не про рівень України, яка проходить через повномасштабну війну, чи сумісність із стандартами блоку.

"Питання про НАТО – це питання більшості. А більшість це питання політичне. А щоб політично Україну взяли в Альянс, для цього потрібна перемога", - зазначив Зеленський.

Столтенберг своєю чергою сказав, що Україні буде у НАТО і це підтвердили майже усі союзники.

"Проблема полягає у тому, щоб усі союзники (країни-члени НАТО, - ред.) мали згоду, поки що ми цього не досягли", - зазначив він.

Нагадаємо, ювілейний 75-й саміт лідерів країн НАТО відбудеться 9-11 липня 2024 у Вашингтоні.

У листопаді Україна отримала рекомендації щодо проведення первинних реформ для вступу в НАТО. У заяві міністрів МЗС країн НАТО йдеться, що вони "розробляють дорожню карту переходу України до повної оперативної сумісності з НАТО".

Всього в НАТО нараховується 1135 стандартів. Станом на січень 2024 року у Силах безпеки і оборони України запровадили вже майже 28% від їхньої загальної кількості.