Китай зобов'язався не продавати зброю росії і просить "не замазувати" його в "українській кризі"

Китай зобов'язався не продавати зброю росії і просить "не замазувати" його в "українській кризі"

Президент Франції Еммануель Макрон за підсумками переговорів із китайським лідером Сі Цзіньпінем у Парижі привітав зобов'язання КНР "утримуватися від продажу будь-якої зброї" росії.

Про це пише французська газета Le Monde.

Макрон заявив, що прагне "підтримувати тісний діалог" з Китаєм. За його словами, візит Сі Цзіньпіна є можливістю переконатися, що Пекін не надає явної підтримки російським військовим зусиллям.

При цьому Макрон підкреслив, що у Заходу немає "підходу до зміни режиму в Москві".

Також президент Франції привітав ініціативу Сі Цзіньпіна "попросити всі зацікавлені сторони" в різних конфліктах про "олімпійське перемир'я" перед іграми, які розпочнуться 26 липня.

Своєю чергою Голова Китаю Сі Цзіньпін, перебуваючи у Парижі, закликав не "замазувати" його країну в "українському питанні". Сі стверджує, що Пекін відіграє позитивну роль у пошуку мирного вирішення "кризи".

"Ми виступаємо проти використання "української кризи", у перекладанні провини на інших, замазати третю країну та спровокувати нову холодну війну", — заявив Сі Цзіньпін у зв’язку з постійною критикою Заходу щодо відносин між Китаєм і росією. Цю заяву він зробив у присутності Макрона.

5 травня вперше за останні п’ять років голова КНР прибув до Франції. До цього видання Bloomberg писало, що президент Франції Макрон прагне поглибити свій особистий зв’язок з Сі, зокрема задля того, аби він вплинув на Путіна щодо війни в Україні.