рф завдала масованого удару по Україні: пошкоджені ТЕС, зруйновані будинки, є постраждалі

рф завдала масованого удару по Україні: пошкоджені ТЕС, зруйновані будинки, є постраждалі

У ніч проти 8 травня росія атакувала три теплоелектростанції ДТЕК, їхнє обладнання серйозно пошкоджене.

Про це йдеться в офіційному повідомленні ДТЕК.

"Ще одна надзвичайно важка ніч для української енергетики. Ворог обстріляв три наші ТЕС. Серйозно пошкоджено обладнання. Енергетики в ці хвилини працюють над ліквідацією наслідків атаки", - йдеться у повідомленні.

У компанії нагадали, що це вже пʼятий масований обстріл енергетичних обʼєктів за останні півтора місяці. Востаннє ворог атакував теплоелектростанції ДТЕК під час масованих атак 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня.

Укренерго повідомило, що росіяни завдали ракетно-дронового удару по об'єктам енергетичної інфраструктури у Вінницькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській і Полтавській областях.

Керівник ОВА Кіровоградщини Андрій Райкович уточнив, що в Олександрійському районі пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури.

"Травмована дитина 8-ми років. Руйнувань попередньо зазнали 13 приватних будинків та майже три десятки гаражів", - зазначив він.

На Київщині тривога тривала майже чотири години, влучань в об’єкти житлової чи критичної інфраструктури не зафіксовано.

"Водночас ⁠падіння уламків зафіксовано в чотирьох районах області. На жаль, внаслідок падіння уламків є постраждалі люди. Двох постраждалих – жінку та чоловіка з численними пораненнями кінцівок та осколковими пораненнями доставили до лікарні. Потерпілим надається вся необхідна невідкладна допомога", - повідомив голова Київської ОДА Руслан Кравченко.

Він додав, що також зафіксовано пошкодження ліній електромереж, в одному з сіл частково відсутня електроенергія.

"Енергетики вже оперативно працюють над поверненням світла. За оперативною інформацією, внаслідок падіння уламків ⁠один житловий приватний будинок та підсобне приміщення поруч зруйновані, ще 14 приватних будинків та одне авто пошкоджено. Мешканцям, чиє житло пошкоджено, буде надаватися вся необхідна допомога", - наголосив Кравченко.

Повітряні сили ЗСУ повідомили, що рф застосувала під час атаки 76 засобів повітряного нападу – 55 ракет та 21 ударний безпілотник. 

В результаті протиповітряного бою знищено 59 повітряних цілей:
- 33 крилаті ракети Х-101/Х-555;
- 4 крилаті ракети "Калібр";
- 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69;
- 20 ударних БпЛА типу Shahed-131/136.