Литва розглядає можливість відправки військових в Україну

Литва розглядає можливість відправки військових в Україну

Прем'єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте заявила, що у неї є дозвіл від парламенту на відправку литовський військових в Україну на тренувальну місію.

Про це вона сказала Financial Times.

"Шимоніте заявила Financial Times, що має дозвіл від парламенту на відправку військ на Україну з метою навчання", – йдеться у статті.

Шимоніте нагадала, уряд Литви говорив про таку можливість раніше, але Київ поки що не просив про відправку військових.

Вона також визнала, що росія вважатиме відправку литовських військових в Україну провокацією.

"Якби ми думали тільки про російську відповідь, то не змогли б нічого відправити. Кожного другого тижня ви чуєте, що когось бомблять. росія намагається спровокувати нову хвилю людей, які втечуть з України, тому що там немає базових умов і послуг", - сказала Шимоніте.

Шимоніте також заявила, що "бажала б допомогти Україні, зробити так, щоб країна мала потенціал для оновлення збройних сил і дати відпочинок людям, які тривалий час воюють". Але сказала, що Литва не буде депортувати чоловіків призовного віку.

"Ми не будемо влаштовувати депортації та шукати українських чоловіків у країні, оскільки це було б незаконно", – сказала Шимоніте і нагадала, що ЄС гарантував усім українцям захист до березня 2025 року.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року у Києві президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте взяли участь у відкритті таблички з ім'ям глави литовського уряду під час відвідування Алеї сміливості.