ЄС хоче обмежити прибутки росії від експорту газу: Politico про те, чи це подіє

ЄС хоче обмежити прибутки росії від експорту газу: Politico про те, чи це подіє

Посли 27 країн-членів ЄС зустрінуться сьогодні, щоб обговорити новий пакет санкцій проти росії, і основна увага буде зосереджена на обмеження прибутків Москви від її природного газу.

Про це повідомляє Politico.

"Це був би перший раз, коли Брюссель виступив проти потужного газового сектору росії у відповідь на її повномасштабне вторгнення в Україну", - йдеться у статті.

"Комісія не пропонує прямої заборони на імпорт російського газу, який країни, включаючи Бельгію, Францію та Іспанію, все ще купують у великі кількості. Замість цього Єврокомісія вживатиме заходів проти так званої перевалки зрідженого палива через порти ЄС", - уточнює видання.

Головна ціль: це особливо вплине на російський завод "Ямал" вартістю 27 мільярдів доларів на крайній півночі Сибіру, ​​який покладається на криголамні танкери, щоб діставати паливо із замерзлих вод. Потім газ розвантажують у портах ЄС і відправляють далі до решти світу.

Нові санкції також заборонять компаніям ЄС інвестувати в майбутні газові проєкти в росії, що обмежить здатність сектора до розширення і "таким чином обмежить доходи росії".

Проте видання наголошує, що запропоновані санкції не зупинять ані імпорт газу, ані прямі поставки росії до решти світу: очікується, що пропозиція Комісії торкнеться приблизно чверті прибутку росії від газу у розмірі 8 мільярдів євро.

Також на порядку денному зустрічі послів ЄС: очікується, що пакет каральних заходів проти росії — 14-й з моменту вторгнення — також включатиме заборону на імпорт російського гелію. Посли також обговорять запропоновані обмеження для європейських політичних партій, неурядових організацій і ЗМІ, які приймають гроші від російського уряду та його довірених осіб.