В ISW озвучили стратегічну мету наступу російської армії на Харківщині

В ISW озвучили стратегічну мету наступу російської армії на Харківщині

Російські наступальні операції вздовж кордону у Харківській області, ймовірно, мають стратегічну мету. Зокрема росія бажає привернути та закріпити українські сили на цій осі. Таким чином вдасться уможливити російське просування в інші райони сходу України.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW)

Зазначено, що за оцінками військових аналітиків, рф розпочала наступальну операцію вздовж російсько-українського кордону на півночі Харківської області вранці 10 травня і досягла значних тактичних успіхів.

У звіті йдеться про те, що російські війська, ймовірно, проводять початкову фазу наступальної операції на півночі Харківщини, яка має обмежені оперативні цілі, але спрямована на досягнення стратегічного ефекту, тобто відволікання військових і техніки з інших критичних ділянок фронту на сході України.

Зокрема наразі російські війська розпочали дві обмежені операції в цьому районі:

  1. одну на північ від Харкова в напрямку Липців
  2. іншу на північний схід від Харкова біля Вовчанська.

Міноборони України повідомило, що російські бронетанкові штурмові групи невстановленої чисельності спробували прорвати українську оборону під Вовчанськом рано вранці. Також відомо, що бої в цьому районі продовжилися після того, як українські сили відбили російські атаки.

Зокрема дані NASA Fire Information for Resource Management (FIRMS) від 10 травня вказують на те, що в деяких населених пунктах та поблизу них, ймовірно, велися запеклі бої.

Йдеться про:

  • Стрілеча;
  • Красне;
  • Пильна;
  • Борисівка.

Також агентство Reuters повідомило, що високопоставлене українське військове джерело заявило про просування російських військ щонайменше на кілометр углиб біля Вовчанська.

На думку аналітиків ISW, росія просунулася в напрямку Вовчанська. Проте фахівці не побачили достатніх доказів, щоб оцінити приблизний хід бойових дій у безпосередній близькості до цього району.

У ISW вважають, що рф, ймовірно, скористається своїм тактичним плацдармом на півночі Харківської області найближчими днями для активізації наступальних операцій і проведення початкової фази наступальних дій, які, ймовірно, мають на меті відтіснити українські війська від кордону з Бєлгородською областю і просунутися так, щоб артилерією досягати до Харкова.

Проте обмежені зусилля, які зараз застосовують російські сили, не свідчать про те, що вони проводять широкомасштабну наступальну операцію з метою оточити та захопити місто Харків. 

Нагадаємо, що на Харківщині почали евакуювати населення.