Україні через війну катастрофічно бракує фахівців державної служби, - голова нацагенції

Україні через війну катастрофічно бракує фахівців державної служби, - голова нацагенції

Війна загострила наявні проблеми державної служби, одна із яких - брак людського капіталу. Україні катастрофічно не вистачає спеціалістів.

Про це заявила Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина.

"Нам катастрофічно бракує фахівців. Наразі ця проблема спостерігається у державних органах і в органах місцевого самоврядування. Відтак, серед основних пріоритетів роботи Національного агентства залишається реформа системи оплати праці державних службовців. Наша мета - залучати кваліфіковані кадри та мати можливість утримувати їх шляхом конкурентної заробітної плати. Також працюємо над впровадження Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування". Окрім того, важливим завданням є відновлення конкурсної процедури на посади державної служби", - зауважила Алюшина.

Окремо вона наголосила на важливості роботи з молоддю та її залучення на публічну службу. Адже молоді фахівці можуть принести в органи публічної влади інші підходи, звичаї й традиції.

"Традиційно в травні ми влаштовуємо ПромоДень на державній службі. Цей захід розрахований на студентів, випускників вищих навчальних закладів та усіх, хто бажає побудувати кар’єру в державних органах та органах місцевого самоврядування. Ми розповідаємо, як розпочати кар'єру на публічній службі і її переваги. Також працюємо над розширенням потенціалу програм стажування молоді. Ми об'єднуємо різних стейкхолдерів, аби налагодити ефективну комунікацію і максимально поширювати інформацію про наявні програми серед молоді", - розповіла Алюшина.

За її словами, є ще один інструмент залучення на публічну службу – резерв працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях України, це мають бути люди, які "розуміють, як треба працювати на деокупованих територіях".

Алюшина сказала, що наразі до кадрового резерву зараховано 2 265 кандидатів. Середній вік – від 32 до 48 років. Більшість висловили бажання працювати в Криму, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях. Перевагу надають таким напрямам, як: адміністративне керівництво, державний нагляд і контроль, правове забезпечення, запобігання корупції.