У Вовчанську російські військові беруть цивільних у полон, є випадки розстрілів, - МВС

У Вовчанську російські військові беруть цивільних у полон, є випадки розстрілів, - МВС

У північній частині Вовчанська на Харківщині, де йдуть активні бойові дії, російські військові беруть цивільних мешканців у полон.

Про це повідомив міністр МВС Ігор Клименко.

Він зазначив, що до сьогоднішнього дня на тій ділянці також тривала евакуація, і Національна поліція України не припиняла вивозити людей попри всі загрози та під обстрілами.

"Станом на зараз, за оперативною інформацією, російські військові, які намагалися закріпитись у місті, не дозволяли місцевим мешканцям евакуйовуватися: людей почали викрадати та зганяти до підвалів", - зазначив Клименко.

Він додав, що йому відомо про перші розстріли цивільних російськими військовими.

"Зокрема, один із мешканців Вовчанська намагався втекти пішки, відмовився виконувати команди загарбників – росіяни його вбили. Слідчі Національної поліції України у Харківської області розпочали кримінальне провадження за фактами порушення правил та звичаїв війни", - повідомив Клименко.

Він додав, що евакуаційні групи Національної поліції продовжують працювати у Вовчанську попри інтенсивні бойові зіткнення та намагаються забезпечити подальшу евакуацію людей. 

Нагадаємо, росіяни почали наступ на Харківщину 10 травня. Деякі командири, зокрема Денис Ярославський, повідомляли, що армії рф вдалося вдертися через кордон через те, що на українському боці не було достатньо укріплень. Згодом аналітики DeepState опублікували фото "зубів дракона", які лежать горою на узбіччі і не встановлені як загороджувальні заходи.

14 травня Генштаб ЗСУ повідомляв, що на Харківському напрямку підрозділи ЗСУ змушені були відійти в деяких районах Лук’янців та Вовчанська для збереження життя особового складу.