НАТО розглядає можливість відправки інструкторів в Україну, - NYT

НАТО розглядає можливість відправки інструкторів в Україну, - NYT

Союзники по НАТО наближаються до того, щоб відправити війська в Україну для підготовки українських солдатів.

Про це пише NYT.

"Це крок, який стане ще одним розмиванням попередньої червоної лінії та може втягнути Сполучені Штати та Європу у війну", - пише видання.

NYT зазначає, що дефіцит живої сили в Україні досяг критичної точки, а її позиція на полі бою за останні тижні серйозно погіршилася, оскільки росія прискорила свій наступ, щоб скористатися затримками з поставками американської зброї.

"У результаті українські чиновники попросили своїх американських колег і колег з НАТО допомогти навчити 150 000 новобранців ближче до лінії фронту для швидшого розгортання", - повідомляє видання.

Поки що Сполучені Штати відповіли "ні", але генерал Чарльз К. Браун-молодший, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, заявив у четвер, що розгортання інструкторів НАТО виглядає неминучим. "З часом ми до цього прийдемо", — сказав він.

Наразі, за його словами, відправка інструкторів НАТО в Україну поставили б їх під загрозу і, швидше за все, Україні потрібно було б вирішити, чи використовувати дорогоцінні засоби ППО для захисту інструкторів замість критичної української інфраструктури поблизу поля бою.

"Будучи частиною НАТО, Сполучені Штати будуть зобов’язані за договором альянсу допомагати в захисті від будь-якого нападу на інструкторів, що потенційно може втягнути Америку у війну", - наголошує видання

Білий дім категорично заявляв, що не розміщуватиме американські війська, включно з інструкторами, в Україні. Адміністрація також закликала союзників по НАТО не надсилати свої війська.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що "нічого не можна виключати", коли йдеться про відправку західних військ в Україну. З того часу він неодноразово повторив свою заяву про готовність відправити війська, якщо буде загроза, наприклад Києву чи Одесі.