Кабмін хоче заборонити бронювання ліків на маркетплейсах, де споживач шукає найнижчу ціну

Кабмін хоче заборонити бронювання ліків на маркетплейсах, де споживач шукає найнижчу ціну

Кабінет міністрів розробив постанову, яка забороняє бронювати ліки на прайс-агрегаторах лікарських засобів. Якщо документ ухвалять, бронювати ліки споживач зможе тільки на аптечних сайтах, а не на маркетплейсах, де можна порівняти ціни на конкретний препарат у кількох аптеках.

Президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк і закликає уряд не ухвалювати це рішення.

Йдеться про проєкт постанови уряду "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)"

У пояснювальній записці до проєкту постанови йдеться, що документ пропонує встановити, що розміщення пропозицій щодо продажу лікарських засобів за попереднім замовленням споживача може здійснювались виключно на вебсайті ліцензіата, що має право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами. 

Крім того, пропонується встановити, що вебсайт, інформація про який наявна у переліку суб’єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами, може використовуватися кількома ліцензіатами для організації електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Сердюк вважає, що "фактично дія документу унеможливить використання аптеками послуг прайс-агрегаторів".

"Тепер згідно проєкту аптеки зможуть приймати бронювання лише через власні сайти або сайти інших аптек. (Цікаво, як в одній аптеці показувати ціни та ліки іншої аптеки?) Як кожний третій з нас купує ліки? Гуглимо назву ліків і через прайс-агрегатори (apteki.ua, tabletki.ua, doc.ua, liki.ua. compendium та інші сайти) шукаємо прийнятну ціну, зручне розташування, бронюємо, а потім йдемо в обрану аптеку і купуємо там", - зазначив він.

Сердюк впевнений, що якщо постанова стане чинною, українці "повернуться на 10 років назад".

"Уявіть, як ви годинами порівнюєте ціни, звіряєте адреси і потім півдня бігаєте і шукаєте, де є ліки по найнижчій ціні. А якщо вам потрібен якийсь специфічний лікарський засіб, то множте час і зусилля на кілька разів. А тут ще й з цінами буде фокус. Бо тепер аптекам не потрібно конкурувати за нас, пацієнтів, на відкритих майданчиках, а отже знижувати вартість ліків ніхто не буде. Для довідки - аптеки заохочують бронювання онлайн саме знижками, середній розмір яких - 15% (буває і 20%) і близько 30% покупок в аптеках здійснюються через маркетплейси", - додав він. 

Компанія Tabletki.ua написала петицію на сайті Кабміну, з вимогою не забороняти роботу маркетплейсів.

"Заборона використання Tabletki.ua та інших прайс-агрегаторів – це удар і по споживачеві, і по ринку. Споживач втратить незалежне джерело інформації про наявні ліки та пропозиції цін зі знижками на них, а аптеки, що не мають фінансової можливості розробки власного продуктового сайту, втратять важливий канал зв’язку зі споживачем. Страждатиме конкуренція за споживача – асортимент ліків скорочуватиметься, ціни будуть рости, великі аптеки отримуватимуть перевагу над меншими", - йдеться у постанові.