Директору фсб рф Бортнікову повідомили про підозру: у чому його звинувачують

Директору фсб рф Бортнікову повідомили про підозру: у чому його звинувачують

Працівники ДБР повідомили про підозру директору фсб рф Олександру Бортнікову в організації вчинення державної зради колишнім керівництвом СБУ, розпалюванні національної ворожнечі та ненависті в Україні та незаконного перешкоджання протестним акціям у 2013-2014 роках.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Також про підозри повідомили 20 високопосадовцям спецслужб рф. Серед них директор федеральної служби військ росгвардії Віктор Золотов та інші генерали фсб.

«Слідчі Бюро за сприяння Служби безпеки України зібрали докази підривної діяльності російської спецслужби та особисто очільника фсб рф проти України. Встановлено, що Бортніков  розробив злочинний план для придушення протестних акцій українців у 2013-2014 роках з метою збереження керівного на той час режиму в Україні.  Кінцевою ціллю була подальша анексія частини території України під приводом нібито «громадянського протистояння», - йдеться у повідомленні.

У ДБР зазначили, що одним із ключових завдань фсб рф було недопущення Євроінтеграційних процесів України та членства у договорі колективної безпеки Північноатлантичного альянсу, оскільки це загрожувало загарбницьким планам рф у відновленні союзної держави та поглинанні до її складу колишніх радянських республік.

«Відмова вищого керівництва України від Євроінтеграції була заздалегідь спланована рф, тому були завчасно вжиті заходи для попередження протестних акцій та розроблені сценарії їхнього силового розгону», - наголосили у ДБР.

Для цього, повідомили у Бюро, у жовтні 2013 року до України приїжджав секретар ради безпеки рф Микола Патрушев з інструктажем керівництву РНБОУ, включаючи заступника секретаря Сівковича. Йшлося про розгін потенційних протестних акцій з максимальною жорстокістю та застосування надмірної сили для залякування інших активістів.

Слідство встановило, що для припинення протестних акцій очільник фсб рф Бортніков дав завдання тодішньому голові СБУ, який мав також російське громадянство, сприяти (особисто та із залученням підлеглих) працівникам фсб у їхній протиправній підривній діяльності.

На виконання цієї вказівки, перший заступник голови СБУ-керівник Антитерористичного центру у листопаді-грудні 2013 року привів підлеглих спецпризначенців у готовність за ступенем «підвищена».

«Рівень терористичної загрози визначили як «потенційну», чим протестувальників по суті прирівняли до потенційних терористів. Підставами для таких рішень слугували неправдиві доповідні записки начальника Департаменту національної державності СБУ щодо можливих терористичних загроз з боку мітингувальників, погоджені головою СБУ», - наголосили у ДБР.

У грудні 2013 року, повідомили у відомстві, командувач внутрішніх військ МВС України за вказівкою заступника командувача внутрішніх військ росіян розпочав підготовку до силового розгону та розстрілу активістів, для чого 12 грудня 2013 звернувся з листом до Міністра оборони України про безоплатну передачу внутрішнім військам 4 мільйонів патронів, 100 тисяч гранатометних пострілів ВОГ-25, іншого військового майна.

Крім того, за вказівкою директора фсб рф й на запрошення колишнього голови СБУ до Києва 13 грудня 2013 року прибула група з 20 співробітників фсб рф, які інструктували українських правоохоронців у протидії Євромайдану.

«Колишні голова СБУ та начальник ДЗНД Служби у 2022 році перейшли на бік ворога, у зв’язку з чим СБУ їх притягнуто до кримінальної відповідальності за державну зраду в умовах воєнного стану. Також вони зайняли керівні «посади» в незаконно створених органах безпеки на частково окупованих російською федерацією територіях Херсонської та Запорізької областей, їхні дії слідчими ДБР додатково кваліфіковані за ч. 7 ст. 111-1 КК України», - розповіли у ДБР.

Слідчі ДБР за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора 17.05.2024 повідомили про підозру:

  • директору фсб рф Бортнікову О.В. про підозру в організації вчинення державної зради колишнім керівництвом СБУ, розпалювання національної ворожнечі та ненависті в Україні, незаконного перешкоджання протестним акціям у 2013-2014 роках (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 161, ч. 2 ст. 28, ст. 340 КК України);
  • 20 співробітникам фсб рф про зміну раніше повідомленої підозри у пособництві цим діям та повідомлено про нову підозру у незаконному перешкоджанні протестним акціям (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 161, ч. 2 ст. 28, ст. 340 КК України), серед них генерали: начальник 2 Служби (захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) фсб рф Сєдов О.С., його заступник Жало О.П., перший заступник начальника управління цієї Служби Єгоров С.М., перший заступник начальника Департаменту оперативної інформації Павлік В.М., заступник начальника Управління фсб рф в м. Москва Яценко А.А. (колишній офіцер 2 Служби), а також Директор Федеральної служби військ Національної гвардії рф Золотов В.В. (колишній кадровий офіцер КДБ СРСР та позаштатний працівник фсб рф);
  • колишньому голові СБУ, начальнику Департаменту захисту національної державності СБУ про зміну раніше повідомленої підозри у державній зраді за попередньою змовою групою осіб, розпалюванні національної, релігійної ворожнечі й ненависті, та повідомлено про нову підозру у незаконному перешкоджанні протестним акціям, добровільному зайнятті посад в органах безпеки держави-агресора на тимчасово окупованих територіях України (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ст. 161, ч. 2 ст. 28, ст. 340, ч. 7 ст. 111-1 КК України);
  • першому заступникові голови СБУ – керівнику Антитерористичного центру про зміну раніше повідомленої підозри у державній зраді за попередньою змовою групою осіб, розпалюванні національної, релігійної ворожнечі й ненависті, та повідомлено про нову підозру у незаконному перешкоджанні протестним акціям (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2  ст. 28, ст. 161, ч. 2 ст. 28, ст. 340).

Повідомлення про підозру та повістки про виклик підозрюваних скерували на офіційну електронну пошту фсб рф. Процесуальне керівництво веде Офіс генерального прокурора України.

Нагадаємо, російська фсб пригрозила Україні відповіддю за теракт у "Крокусі", який вчинив ІДІЛ.