ВМС каже про високу ймовірність знищення у Криму носія "Калібрів" - корабля "Циклон"

ВМС каже про високу ймовірність знищення у Криму носія "Калібрів" - корабля "Циклон"

Окрім тральщика "Ковровець", про ураження якого напередодні заявили у Військово-морських силах, є ймовірним знищення ще одного корабля – "Циклон".

Про це сказав речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук, повідомляє "Радіо Свобода". Якщо ця інформація підтвердиться, то це означатиме, що в Криму немає жодного судна-носія крилатих ракет.

"Насправді ця інформація досі верифікується. Тому що, щоб бути впевненим на 100 відсотків, треба все ж таки отримати відповідні результати об’єктивного контролю. Як тільки ми будемо вже мати ці результати, ми обов’язково громадськість про це повідомимо. Але так, є досить висока вірогідність того, що в Криму тепер не перебуває жодного носія крилатих ракет, в разі, якщо інформація щодо "Циклону" підтвердиться. І так, така вірогідність є. І так, вона висока… Попередньо мова йде про те, що скоріш за все було уражено дві одиниці. Тому так. Але ми чекаємо ще результатів", – сказав Плетенчук.

Попри те, що наслідки атаки ще невідомі, речник ВМС впевнений, що без втрат особового складу не обійшлося: "Можливо, цього разу підтвердиться інформація щодо знищення не тільки корабельного складу, але й вірогідність того, що було пошкоджено штаб відповідної бригади надводних кораблів".

За його словами, в окупованому Криму "Циклон" виконував роль засобу протиповітряної оборони в бухті Севастополя. Він був озброєний зенітно-ракетним комплексом "Панцир-С". Проте жодного пострілу з цього корабля російські військові ще не зробили.

"Ситуація виходить навіть смішна, тому що я неодноразово в етерах наголошував, що це один з п’яти тих малих ракетних кораблів, найновіші в складі Чорноморського флоту, якими Шойгу лякав нас нещодавно. І я завжди нагадував про те, що цей корабель фактично перший, єдиний, який був взятий до складу флоту і він жодної ракети не запустив. І так виходить, що в разі підтвердження інформації це таке мертвонароджене дитя, яке було носієм, але жодного разу носієм не попрацювало", – каже Плетенчук.

Що відомо про корабель "Циклон"

Корабель "Циклон" був закладений на суднобудівному заводі "Затока" 2016 року в окупованому місті Керч, пише ArmyInform. Відомо, що у 2020 році після спуску корабля на воду, його дообладнали, крім того, на борту завершили електромонтажні роботи.

Корабель отримав системи протиповітряної оборони та пускову установку для восьми крилатих ракет "Калібр". "Циклон" обладнаний системами бойового управління, виявлення, цілевказівки та зв’язку. Також на кораблі розміщено артилерійську установку АК-176МА калібром 76,2 мм.