"Скандал історичного масштабу": Прокурор суду у Гаазі виписав ордери на арешт Нетаньяху і лідерів ХАМАС

"Скандал історичного масштабу": Прокурор суду у Гаазі виписав ордери на арешт Нетаньяху і лідерів ХАМАС

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан виписав ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху та лідера ХАМАС у Газі за звинуваченнями у ймовірних військових злочинах.

Про це пише ВВС.

За словами Хана, є достатні підстави вважати, що обидва вони несуть кримінальну відповідальність за військові злочини та злочини проти людяності як мінімум з 7 жовтня 2023 року.

Раніше Нетаньяху заявив, що якщо Міжнародний кримінальний суд видасть ордери на арешт урядовців за звинуваченнями, пов'язаними із веденням Ізраїлем війни проти ХАМАС, це буде "скандал історичного масштабу".

В останні дні ізраїльські офіційні особи висловлювали занепокоєння тим, що МКС готує ордери на арешт високопосадовців, що стало б найсерйознішою міжнародною юридичною дією, здійсненою проти Ізраїлю з моменту початку війни в Газі в жовтні.

МКС, який уповноважений звинувачувати окремих осіб у військових злочинах, злочинах проти людяності та геноциді, керується Римським статутом і розслідує транскордонну атаку ХАМАС 7 жовтня і військові дії Ізраїлю у відповідь у Газі, керованої ХАМАС, які тривають уже сьомий місяць.

Ізраїль не ратифікував Римський статут, не є членом МКС та не визнає його юрисдикцію, але палестинські території були прийняті до нього зі статусом держави-члена у 2015 році. США і росія також не є членами МКС.

Нагадаємо, у березні 2023 року судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт президента росії володимира путіна та російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової.

Їх підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з окупованої території України, щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Через цей ордер путін не може відвідувати країни, які ратифікували Римський статут, саме ним керується МКС.