Тимчасове житло для ВПО: у ЛОВА розповіли про плани Сєвєродонецької та інших громад

Тимчасове житло для ВПО: у ЛОВА розповіли про плани Сєвєродонецької та інших громад

Сєвєродонецька МВА планує реалізувати проєкт з будівництва кварталу модульного (або іншого) типу житла для ВПО на 800 осіб на Львівщині.

Про це йшлося на апаратній нараді голови облдержадміністрації Артема Лисогора, повідомляє Луганська ОВА.

Як розповів директор Департаменту ЖКГ ЛОДА Віталій Сурай, наразі уклали відповідний меморандум між Добросинсько-Магерівською сільською радою, НУ «Львівська політехніка», БФ «Корона Князів Острозьких» та Почесним Консульством Литви в Україні.

Окрім того, планується реконструкція будівлі для тимчасового проживання 57 ВПО у Дніпрі (орієнтовний строк введення в експлуатацію – кінець 2024 року). Також сєвєродонецька МВА є реципієнтом затвердженого нещодавно меморандуму про співпрацю з імплементації проєкту «Покращення житлових умов внутрішньо переміщених осіб на сході України» між Мінреінтеграції, МОМ, Львівською ОВА та Луганською ОВА.

“У межах проєкту планується створити орієнтовно 231 квартиру у Дрогобицькій та Кам’янка-Бузькій громадах Львівської області, де зможуть проживати орієнтовно 693 ВПО з Луганської області”, - йдеться у повідомленні.

Усього наразі, за словами Віталія Сурая, громади Луганської області створили 15 місць тимчасового проживання (МТП), у яких мешкають 818 людей, потенційно можуть розміститися – 1573 ВПО з Луганщини. Створюються ще 7 МТП.

Військові адміністрації, за інформацією Сурая, затвердили 24 місцеві програми забезпечення житлових прав ВПО та три районні програми. На період 2023-2025 років – передбачили фінансування місцевих програм на загальну суму 1,063 млрд грн.

Керівник Департаменту повідомив, що наразі Біловодська СВА у співпраці з міжнародною організацією HUMEDIKA (Німеччина) розпочала створення МТП у Мочулках Рівненській області, розрахованого на 20 осіб (орієнтовний строк введення в експлуатацію – 31 травня 2024 року).

Гірська МВА розпочала створення шелтеру у Новій дачі Дніпропетровської області (орієнтовний строк введення в експлуатацію – кінець 2024 року).

Новоайдарська СВА створює МТП у Ворочові Закарпатської області, розраховане на сім осіб. Також шукають потенційних донорів для облаштування МТП загальною площею 178 м кв. у Зарічово на Закарпатті для розміщення у ньому 20 ВПО з Луганської області.

Лисичанська МВА за кошти міського бюджету придбала нерухоме майно для облаштування місць тимчасового проживання ВПО у Войнівці Кіровоградської області. До кінця травня поточного року запланували розміщення 39 ВПО (наразі там розмістили 33 переселенців).

Рубіжанська МВА на підставі меморандуму про співпрацю між Луганською ОДА, Закарпатською ОДА та Товариством Червоного Хреста України розпочала створення МТП для розміщення 144 ВПО у Батраді Закарпатської області.

Нагадаємо, для луганських ВПО облаштували безкоштовне житло на Кіровоградщині.