Західні союзники не хочуть відправляти Україні свої батареї Patriot, - ЗМІ

Західні союзники не хочуть відправляти Україні свої батареї Patriot, - ЗМІ

Німеччина відповіла на заклик України посилити протиповітряну оборону, пообіцявши надіслати деякі власні системи ППО та залучити допомогу від інших союзників, але майже ніхто більше не наслідує приклад Берліна.

Про це пише Politico.

Наразі Берлін пообіцяв поставити три з 11 своїх батарей Patriot виробництва США, а також понад 50 систем протиповітряної оборони меншого радіусу дії Gepard і ракети класу "повітря-повітря", здатних протистояти граду балістичних ракет, бомб і безпілотників, що завдають шкоди містам України.

"Протягом кількох тижнів високопоставлені німецькі політики — головним чином міністерка закордонних справ Анналена Бербок і міністр оборони Борис Пісторіус — вимагали від союзників виконати свої зобов’язання подарувати Україні батареї протиповітряної та протиракетної оборони Patriot. Але реакція з боку інших країн була невдалою", - стверджує видання.

Німеччина витратила останній місяць на обговорення своєї ініціативи, але країни-партнери не бажають відправляти вкрай необхідні батареї Patriot Україні, повідомили Politico два джерела, знайомі з переговорами.

Хоча німецька ініціатива також охоплює такі альтернативи ППО, такі як SAMP/T, NASAMS, HAWK, IRIS-T або системи протиповітряної оборони S-300, саме Patriot найбільш ефективні проти російських атак. 

Видання зазначає, що однією з причин небажання відправляти Patriot є те, що вони дорогі — близько 1 мільярда доларів за одиницю — і кожна ракета-перехоплювач, яку вони запускають, коштує мільйони.

Більше того, країни не бажають ставити під удар власну протиповітряну оборону через забезпечення поставок в Україну, сказав Фабіан Гоффманн, дослідник ракетних технологій в Університеті Осло.