Завербований на Луганщині в’язень формував агентуру для допомоги ворожим ДРГ на Харківщині 

Завербований на Луганщині в’язень формував агентуру для допомоги ворожим ДРГ на Харківщині 

Контррозвідка СБУ зірвала нову спробу фсб сформувати власну агентурну мережу на Харківщині. Зловмисники мали сприяти прориву російських ДРГ для захоплення стратегічних об’єктів регіону.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Зазначається, що для виконання цього завдання окупанти залучили свого агента – в’язня з місцевої виправної колонії, який невдовзі мав вийти на волю.

Як встановило слідство, ув’язненого завербувала фсб, коли той відбував «строк» на тимчасово окупованій частині території Луганщини. До початку повномасштабного вторгнення рф його перевели до виправної колонії на Харківщині як мешканця підконтрольної території України.

Перед «етапуванням» він отримав інструкції від російської спецслужби щодо проведення розвідувально-підривної діяльності.

За вказівкою фсб фігурант вербував інших засуджених, у яких також закінчувався термін покарання. Після виходу з тюрми, зазначили в СБУ, вони мали роз’їхатись по Харкову та прикордонних селищах регіону та встановлювати геолокації українських блокпостів та укріпрайонів.

«Також агресор сподівався отримати від своєї агентури точні координати ключових об’єктів життєзабезпечення з актуальним «звітом» про систему їхньої охорони. Розвіддані потрібні були окупантам для підготовки диверсійних рейдів у прифронтові райони області в «обхід» оборонних ліній українських військ. Однак Служба безпеки зірвала плани рф та викрила агента», - йдеться у повідомленні.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили російському агенту-в’язню про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Нагадаємо, фсб завербувала українського військового для диверсій у ЗСУ, ув’язнивши його батьків на Луганщині.