Угорщина хоче переосмислити своє членство в НАТО, через те, що альянс посилює підтримку України

Угорщина хоче переосмислити своє членство в НАТО, яке посилює підтримку України

Прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що Угорщина працює над "перевизначенням" статусу членства країни в НАТО, щоб вона могла потенційно відмовитися від поглиблення підтримки України з боку військового альянсу.

Угорські військові чиновники та юристи вже працюють над створенням нової концепції, яка б відрізняла країну від інших членів Організації Північноатлантичного договору, сказав Орбан в інтерв’ю державному радіо в п’ятницю, повідомляє Bloomberg.

"Наші юристи та офіцери наполегливо працюють, щоб побачити, як Угорщина може зберегти своє членство в НАТО таким чином, щоб їй не довелося брати участь в діях НАТО за межами території НАТО", – сказав Орбан.

При цьому Будапешт вже є важливим учасником двох військових місій альянсу за межами його території — в Іраку та Косово. Але члени НАТО мають можливість відмовитися від будь-яких військових місій, навіть якщо завжди заохочується найширша участь.

Видання зазначає, що зауваження Орбана прозвучали в той момент, коли Альянс готує пакет підтримки для України, який буде представлений на саміті лідерів у Вашингтоні в липні. Очікується, що ці заходи включатимуть більшу роль НАТО на оперативному рівні в координації поставок озброєнь і навчання ЗСУ.

В інтерв'ю Орбан сказав, що Угорщина віддана місії НАТО із захисту членів НАТО, якщо хтось зазнає нападу. Але він сказав, що Угорщина стурбована тим, що фінансування та постачання зброї для України, країни, що не входить до НАТО, яка межує з Угорщиною, зрештою поступиться місцем більшій військовій участі, потенційно навіть надсиланню військ.

Він сказав, що Угорщина принципово не погоджується з оцінкою деяких членів НАТО про те, що росія вторгнеться на східний фланг НАТО після України, оскільки поточну війну, за його словами, слід розглядати як війну між "двома слов’янськими країнами".

Нагадаємо, Угорщина неодноразово намагалася зірвати зусилля Заходу щодо допомоги Україні, включаючи фінансування та постачання зброї, щоб допомогти ЗСУ відбити повномасштабне вторгнення росії, яке триває вже третій рік.

Орбан також намагався зупинити розширення НАТО до Фінляндії та Швеції та уклав енергетичні угоди з росією, що викликало критику з боку західних столиць.

10 травня під час спільної заяви з президентом Китаю Сі Цзіньпіном Орбан запевнив у своїй підтримці китайської мирної ініціативи, спрямованої на припинення війни в Україні.