На Одещині працівники ТЦК викрали редактора "УП" і мобілізували: як це пояснюють в ОК "Південь"

На Одещині працівники ТЦК викрали редактора "УП" і мобілізували: як це пояснюють в ОК "Південь"

На Одещині редактора "Економічної правди" Дмитра Дєнкова, який їхав до батьків, зупинили прикордонники і передали співробітникам ТЦК, які утримували його добу і забрали телефон. Батьки Дєнкова написали заяву у поліцію на розшук.

Про це повідомила Головна редакторка "УП" Севгіль Мусаєва.

За її словами, тільки після подання у розшук стало відоме місцезнаходження редактора. Вона підкреслила, що Дєнков самостійно збирався мобілізуватися у ЗСУ і наголосила, що Дєнков оновив дані у застосунку "Реєстр+" у перший день після запуску.

"І коли на сторінці Оперативного командування “Південь” в фейсбуці з’являється допис про те, що “зазначений громадянин довгий час не оновлював облікові дані”, це, м'яко кажучи, неправда. Дмитро їхав до Одеської області провідати своїх батьків, які там живуть. Його затримали прикордонники на транзитній ділянці. Справа в тому, що щоб потрапити до села, звідки Дмитро родом, потрібно проїхати через частину дороги, що пролягає в прикордонній молдовській зоні, іншого шляху там немає. Усе, що ми знаємо станом на зараз це те, що його затримали прикордонники. Згодом вони передали нашого колегу співробітникам ТЦК, хоча центр не є ані судовим органом, ані органом слідства. Як ми з’ясували вже потім, у Дмитра забрали телефон та ноутбук. Дмитро не виходив на зв’язок з вечора неділі. І це, звісно, стало великим стресом для всіх – батьків, які чекали на сина, дружини та колег", - розповіла Мусаєва.

Вона зазначила, що редакція і рідні не могли з’ясувати, де Дєнков і що він був затриманий ТЦК, допоки батьки не написали заяву на розшук у поліцію.

"Так не має відбуватися. Ми вирішили вийти в публічну площину і розповісти про це своїй аудиторії, бо це правопорушення – позбавляти людину можливості зв’язатися з рідними та попередити їх. Ми робили це і раніше в таких випадках. Моя особиста думка — це абсолютна ганебна практика, яка має припинитися негайно і яка ще більше лякає людей та руйнує довіру та повагу до ТЦК та держави загалом. Такі випадки точно не сприяють мотивації людей долучатися до захисту держави та грають на руку ворогу", - заявила Мусаєва.

"Більшість людей, які опиняються в подібних ситуаціях, залишаються сам на сам з подібним ставленням до себе і своїх близьких. Дмитро найближчим часом передає справи колегам та долучається до сил оборони", - додала вона.

Як затримання редактора пояснили в ОК "Південь"

ОК "Південь" не пояснило, чому під час затримання у редактора забрали засоби зв'язку і ноутбук і не дозволяли зв'язатися з рідними.

Також там наголосили, що Дєнков не оновив дані, хоча закон дає на це 60 днів з 18 травня, які ще не минули.

"Зазначений громадянин довгий час не оновлював облікові дані, на підставі чого був оголошений в розшук у встановленому порядку. Напередодні, його затримали представники Державної прикордонної служби України в Одеській області. Зазначені громадянином підстави для переміщення транзитною ділянкою з режимними обмеженнями не були підтверджені документально, як і підстави для невчасного оновлення облікових даних. Щодо громадянина: службовими особами ДПС України складено адмінпротокол, чоловіка доставлено до РТЦК та СП.
Враховуючи розбіжності, щодо ситуації, які виникли в публічній площині, питання перебуває на контролі керівництва Одеський обласний ТЦК та СП", - йдеться у повідомленні ОК.

Як ситуацію коментує сам Дєнков  

На своїй сторінці у соцмережі він написав, що порозумівся з ТЦК.

"Зі мною все гаразд, ми порозумілись з Білгород-Дністровським ТЦК і я незабаром долучусь до підрозділу, до якого хотів ще до цього інциденту. Незабаром розповім. Це кращий для мене варіант", - зазначив він.