Україна не просунеться у НАТО цьогоріч, Зеленського просять не вимагати неможливого, - The Telegraph

Україна не просунеться у НАТО цьогоріч, Зеленського просять не вимагати неможливого, - The Telegraph

Україна не просуватиметься далі на своєму шляху до членства в НАТО на цьогорічному саміті альянсу у Вашингтоні.

Про це повідомляє The Telegraph, таке рішення ухвалене через побоювання, що НАТО може бути втягнуте у війну з росією.

Німеччина та Сполучені Штати активно застерігали не пропонувати Києву чіткі часові рамки під час підготовки до дводенної зустрічі у Вашингтоні з нагоди 75-річчя організації.

"Вони дуже скептично ставляться до подальшого просування України по шляху до повноправного членства в НАТО цього року", — повідомило The Telegraph джерело, знайоме з думкою адміністрації Байдена.

Джерело додало: "США, можливо, не так стурбовані, як Німеччина, але є занепокоєння щодо загрози з боку росії для решти альянсу".

Очікується, що це рішення розчарує президента України Володимира Зеленського, якого колеги попередили не вимагати від альянсу "неможливого".

Згідно з джерелами видання в альянсі, високопосадовці НАТО здійснили "управління очікуваннями" після минулорічного саміту, коли з'ясувалося, що члени, які підтримують вступ України, включаючи Велику Британію, створили занадто великий тиск навколо цього рішення.

"Є занепокоєння, що питанню членства України дозволили домінувати на минулорічному саміті та створити розбіжності між державами-членами. Інсайдери стверджують, що подібний інцидент цьогоріч у Вашингтоні зіграє на руку Дональду Трампу щодо актуальності альянсу напередодні президентських виборів у США. Зеленського попросили уникати тиску на окремих союзників, щоб вони знову підтримали чіткий графік вступу України", - йдеться у статті.

Нагадаємо, минулого року Зеленський назвав рішення НАТО "абсурдом", коли його лідери відмовилися надіслати Києву запрошення до повноправного членства на саміті у Вільнюсі (Литва).