Чеська ініціатива для України: лише 4 країни з 18 профінансували закупівлю боєприпасів

Чеська ініціатива для України: лише 4 країни з 18 профінансували закупівлю боєприпасів

Міністрерка оборони Чехії Яна Чернохова (ODS, ECR) закликала своїх європейських союзників зробити фінансовий внесок у так звану чеську ініціативу щодо поставки Україні боєприпасів, оскільки наразі лише чотири країни виконали свої фінансові зобов’язання.

Про це пише Euractiv.

Хоча кількість країн, які обіцяють фінансову підтримку, зростає, лише деякі з них справді надіслали гроші.

"Кошти надходять до нас поступово; ми не можемо купувати боєприпаси в борг", – сказала Чернохова, наголошуючи на логістичних і фінансових проблемах.

"Якщо деякі країни підписали меморандум, але ще не надіслали кошти, ми не можемо продовжити придбання. Це певний заклик до тих урядів, які вже підписали меморандуми, надіслати гроші", – додала Чернохова.

Вона також повідомила, що лише Канада, Данія, Нідерланди та Португалія надіслали гроші на купівлю боєприпасів.

Нагадаємо, Чехія взяла на себе активну роль у вирішенні термінової потреби України в артилерійських боєприпасах, її назвали "чеська ініціатива". Ця кампанія передбачає закупівлю артилерійських снарядів зі світового ринку.

Ініціатива забезпечила фінансові зобов'язання 18 країн, переважно країн-членів ЄС і НАТО. Чехія позиціонувала себе як посередника, ведучи переговори про меморандуми щодо зобов’язань донорів та угоди про закупівлі, а потім координуючи логістичні аспекти поставок.

Очікується, що десятки тисяч боєприпасів калібру 155 мм надійдуть в Україну на початку червня. Це також підтвердив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала (ODS, ECR), який обговорив ініціативу у Празі з президентом Польщі Анджеєм Дудою, прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен, прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, прем’єр-міністром Латвії Евікою Сіліньою та прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

За словами Фредеріксена, зібраних грошей вистачить на закупівлю 500 тис. боєприпасів до кінця року. "Це може змінити ситуацію на полі бою", — сказала вона під час прес-конференції в Празі.