Швеція передає Україні найбільший військовий пакет: літаки, роботи, створення нових бригад ЗСУ

Швеція передає Україні найбільший військовий пакет: літаки, роботи, створення нових бригад ЗСУ

Шведський уряд представив 16-й і найбільший на сьогодні пакет військової допомоги Україні з початку повномасштабного вторгнення росії.

Про це йдеться у повідомленні на урядовому сайті Швеції.

Там зазначається, що цей пакет включать до майбутніх додаткових поправок до бюджету Швеції, він становить $1,3 млрд (13,3 мільярда шведських крон) і "відповідає пріоритетним потребам України".

"Швеція надає Україні абсолютно новий потенціал, який посилює об’єднану протиповітряну оборону України", - йдеться у повідомленні. 

"Швеція передає Україні літаки радіолокаційної розвідки та управління (ASC 890), тим самим посилюючи можливості протиповітряної оборони України. Швеція дарує весь шведський запас Pansarbandvagn 302 (Pbv 302) для підтримки створення нових бригад української армії. Швеція також дарує артилерійські боєприпаси, а також надає ресурси для обслуговування раніше переданого обладнання", - повідомили в уряді.

ППО - літаки типу ASC 890

У пакеті підтримки Швеція дарує Україні літаки типу ASC 890 із можливостями радіолокаційної розвідки та наведення.

"ASC 890 надає Україні абсолютно нові можливості для радіолокаційної розвідки та бойового керування цілями в повітрі та на морі. Зміцнюється здатність України виявляти цілі дальньої дії та боротися з ними. Літак має комплексне рішення, що включає навчання, технічне оснащення та методичне забезпечення радіолокаційної розвідки та управління повітряним боєм", - зазначають в швецькому уряді.

При цьому там наголошують, що ця передача "тягне за собою тимчасове зниження обороноздатності Швеції, і це вирішується шляхом придбання ще одного літака типу S 106, Global Eye, а також перенесення вже розміщеного замовлення на два нових Global Eye".

Для подальшого зміцнення протиповітряної оборони України до пакету підтримки також входить Hunting Robot Rb 99 (AMRAAM), який можна використовувати як на літаках, так і в наземних системах ППО. Роботи модифікуються для наземних систем ППО. 

Боєприпаси для України

Швеція додала до пакету озброєння комплект артилерійських снарядів калібру 155 мм

Посилення створення нових бригад української армії

Українська армія організовує низку нових бригад і тому потребує бронетехніки для стрільби.

"Весь шведський запас Pansarbandvagn 302, Pbv 302, включаючи запасні частини, технічне обладнання та боєприпаси, передається в дар. Пожертвування призвело до тимчасового погіршення обороноздатності Швеції, тому було здійснено заміну закупівлі іншого захищеного від осколків автомобіля", - повідомили в уряді.

Фінансова підтримка України, супутниковий зв'язок, технічне обслуговування, танкери та дослідження, 16-й пакет військової підтримки також включає:

  • Автоцистерни, які є надлишковими у Збройних силах Швеції.
  • Рішення щодо технічного обслуговування раніше подарованого шведського обладнання.
  • Фінансова підтримка коаліцій здібностей.
  • Фінансова підтримка фондів та тимчасових ініціатив для швидкої та масштабної закупівлі обладнання для України.
  • Інституту тотальних оборонних досліджень Швеції доручено підтримати Україну у створенні власного оборонного науково-дослідного інституту.
  • Надання в дар терміналів з підпискою на супутниковий зв’язок.