Судитимуть мешканку Луганщини, яку окупанти призначили «військовим комісаром»

Судитимуть мешканку Луганщини, яку окупанти призначили «військовим комісаром»

Прокурори Луганської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно «військового комісара лнр». Їй інкримінують вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, участь у не передбаченому законом збройному формуванні та порушення законів і звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

Розслідування встановило, що мешканка Довжанська (раніше Свердловськ) після захоплення окремих територій Луганської області почала підтримувати ворога.

Навесні 2015 року окупанти призначили її «начальником відділення планування, підготовки і обліку мобілізаційних ресурсів відділу військового комісаріату по м. Краснодон лнр».

Пізніше, влітку 2023 року, фігурантка обійняла посаду «військового комісара Свердловського району лнр».

«Дотепер обвинувачена за попередньою змовою з іншими посадовцями окупаційної адміністрації здійснює насильницьку мобілізацію цивільних осіб, які проживають на захопленій території Луганщини, та змушує служити в лавах «народної міліції лнр» на боці ворожих військ рф», – пояснили правоохоронці.

Її дії, як зазначили у прокуратурі, порушують норми Женевської конвенції «Про захист цивільного населення під час війни» 1949 року та є воєнним злочином, а також конституційні права та свободи громадян України.

Наразі вона перебуває на території псевдореспубліки та оголошена в розшук.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, 12 років тюрми отримав мешканець Луганщини, який допомагав російській армії.