1828 луганчан живуть з ВІЛ, з них 459 – зі СНІДом, - ЛОВА

1828 луганчан живуть з ВІЛ, з них 459 – зі СНІДом, - ЛОВА

Станом на 1 квітня на обліку у закладах охорони здоров'я Луганської області, що здійснюють медичний нагляд за людьми, які живуть з ВІЛ, перебувають 1828 осіб, у тому числі 459 у стадії СНІДу.

Про це повідомляє Луганська ОВА.

Фахівців Центрів первинної медико-санітарної допомоги Луганської області, які першими контактують з такими пацієнами, навчали, як здійснювати доконтактну профілактику, постконтактну профілактику постраждалим від гендерного насильства, попереджати вертикальну передачу, та проводити тестування з ВІЛ.

Треніг «Інтеграція послуг з ВІЛ» для лікарів спільно організували Луганська облдержадміністрація, Офіс ВООЗ в Україні, Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України та МБФ «Українська фундація громадського здоров’я».

«Широкомасштабна військова агресія проти України спричинила непомірні виклики як для системи охорони здоров’я, так і для населення, що потребує допомоги. Окрім загально відомих, гостро була визначена проблема надання допомоги жертвам насильства, в тому числі гендерно зумовленого», - зазначила заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська, відкриваючи захід.

Україна входить до числа країн із найвищим тягарем ВІЛ у Європейському регіоні ВООЗ. За показником частоти інфікування ВІЛ Україна посягає друге місце у Європі (37,1 нових випадків інфікування на 100 000 населення) за даними UNAIDS 2021р).

За даними ЦГЗ МОЗ України, тільки у березні 2024 року офіційно зареєстровано 1037 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 264 (25,4%) пацієнтів діагностовано СНІД, а 95 людей померли від СНІДу.

У закладах охорони здоров’я Луганської області у 1 кварталі 2024 року обстежено на ВІЛ 2154 особи, з них за допомогою ШТ 91% (1968) осіб.

Найбільшу кількість осіб  протестували на ВІЛ за наступними показами:

  • особи, які мають захворювання, симптоми та синдроми, при яких пропонуються ПТВ при зверненні за медичною допомогою в заходи охорони здоров’я – 44,2% (952);
  • особи, обстежені за власною ініціативою – 28,4% (613)
  • особи з ризикованою статевою поведінкою – 9% (193)
  • призовники, абітурієнти військових закладів – 6% (130).


Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб тимчасово перемістився в Черкаську область та наразі надає медичну допомогу хворим на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію та гепатити.

Заклад здійснює координацію медзакладів регіону щодо діагностики та лікування туберкульозу, гепатитів В і С, тестування на ВІЛ, надання антиретровірусної терапії, формування потреби в антиретровірусних препаратах та здійснення моніторингу їхнього використання, проведення розподілу та перерозподілу лікарських засобів та виробів медичного призначення, надання технічної підтримки лікарям сайтів АРТ.

Кабінети «Довіра» працюють у Луганському обласному центрі соціально-небезпечних та інфекційних хвороб, Лисичанській багатопрофільній лікарні, Сєвєродонецькій МР. Медичні заклади забезпечені антиретровірусними препаратами в повному обсязі.

Нагадаємо, у15 міську багатопрофільну лікарню Ювілейного Луганської області доправили до 300 найманців  пвк “вагнер”. Через те, що більшість з них є носіями таких захворювань, як ВІЛ/СНІД, сифіліс, туберкульоз та пневмонія, лікарі відмовляються надавати їм медичну допомогу.