У Мінсоцполітики пояснили, чому українцям потрібно "працювати до останнього" і накопичувати на пенсію

У Мінсоцполітики пояснили, чому українцям потрібно "працювати до останнього" і накопичувати на пенсію

Перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак пояснила свою заяву про те, що українцям потрібно працювати до останнього, накопичувати собі на пенсію, оскільки солідарна пенсія від держави буде невисока.

Пояснення Марчак дала на своїй сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що оскільки в Україні діє солідарна пенсійна система, то розмір пенсії залежить від демографічного стану, який не є задовільним: населення України скорочується, українська нація старіє.

"Зараз 18% населення у віці 65+ років, а співвідношення працюючих і пенсіонерів складає 1 до 1. Станом на 1 січня в Україні було 10,8 млн працюючих, за яких сплачувались внески до солідарної пенсійної системи, і 10,5 млн пенсіонерів, які отримували виплати з цієї системи. Тобто вже зараз один працюючий утримує одного пенсіонера. Для порівняння: в Австрії є 3,9 млн працюючих і 2,5 млн пенсіонерів, тобто співвідношення складає 1,6:1. В Німеччині - 39 млн. працюючих і 21 млн пенсіонерів, співвідношення - 1,8:1. В Іспанії - 19,5 млн зайнятих на 8,8 млн пенсіонерів, співвідношення - 2,2:1", - пояснила Марчак.

Вона підкреслила, що низьке співвідношення працюючих і пенсіонерів - головне обмеження для зростання пенсій в Україні.

"У Мінсоцполітики розробили проєкт Стратегії демографічного розвитку, ціль якої - стабілізувати ситуацію, і змінити ключові демографічні тренди з негативних на позитивні. Без цього і без суттєвих змін у рівні зайнятості населення, нам не досягти суттєвого збільшення у співвідношенні працюючих і пенсіонерів, - а саме це є критичним для солідарної пенсійної системи", - зазначила Марчак.

Вона додала, що в інтересах українців, які хочуть отримувати вищу пенсію, довше залишатись активним учасником ринку праці.

"Це також в інтересах роботодавців і держави в цілому. За оцінками Мінекономіки, дефіцит на ринку праці в середньостроковій перспективі складатиме 4,5 млн осіб. Оцінки Міжнародної організації праці ще більш песимістичні: МОП прогнозує, що нам необхідно буде залучити додатково 8,6 млн працівників протягом наступних десяти років", - підрахувала вона.

"Саме тому ми маємо стати країною активного довголіття. Маємо забезпечити інклюзію на ринку праці, адаптувати робочі місця для роботи з людьми старшого віку (так само, як і з людьми з інвалідністю, ветеранами, внутрішньо переміщеними особами). І зробити так, аби ті, хто мають сили і бажання працювати і мати економічну незалежність - мали таку можливість", - підкреслила Марчак.

Також вона зазначила, що українці, що б отримувати вищу пенсію, мають робити власні пенсійні накопичення.

"В Україні вже діє добровільне накопичувальне пенсійне страхування (т. зв. “третій рівень” пенсійного забезпечення). На сьогодні є близько 900 тис. учасників добровільних накопичувальних схем, з яких 93,3 тис. осіб вже отримали або отримують пенсійні виплати.
Але вочевидь рівень залученості громадян до добровільних пенсійних накопичень не є достатнім. Тому нам потрібно впроваджувати накопичувальну пенсійну систему як елемент обовʼязкового пенсійного страхування", - підкреслила вона.

Нагадаємо, Світовий банк підрахував, що кількість українців, які живуть у бідності, зросла на 1,8 млн з 2020 року, довівши загальну кількість до приблизно 29% населення.