Світовий банк підрахував, що майже 30% населення України живе у бідності

Світовий банк підрахував, що майже 30% населення України живе у бідності

Кількість українців, які живуть у бідності, зросла на 1,8 млн з 2020 року, довівши загальну кількість до приблизно 29% населення.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на звіт Світового банку.

Такі цифри спровокувало вторгнення росії 2022 року, оскільки війна продовжує руйнувати економіку країни, йдеться у звіті Світового банку.

Ситуація була б набагато гіршою, якби Україна не отримала значної зовнішньої бюджетної підтримки для виплати пенсій за віком і зарплат вчителям, лікарям та іншим, вважає Аруп Банерджі, регіональний директор Світового банку у Східній Європі.

"Якби міжнародні партнери, особливо США, не накопичували ресурси, спеціально пристосовані до цих соціальних видатків, тоді бідних було б на три мільйони більше", — сказав він в інтерв’ю Reuters.

У звіті Світового банку, який базується на щомісячних телефонних опитуваннях до 2000 домогосподарств, підраховано, що близько 9 мільйонів українців минулого року жили в бідності. Загальна чисельність населення України зараз оцінюється приблизно в 32 млн, стверджує Reuters.

Зростання рівня бідності було спричинене зниженням зайнятості, оскільки більше п’ятої частини дорослих, які працювали до війни, втратили роботу. Зазначається, що майже чверть опитаних українців не мали достатньо грошей, щоб купити продукти харчування в якийсь момент у червні 2023 року, хоча відновлення економічного зростання та уповільнення інфляції допомогли покращити продовольчу безпеку в другій половині року.

Банерджі сказав, що надання США нового фінансування Україні після місяців затримки є "фантастичною новиною", яка допоможе забезпечити подальшу здатність України продовжувати виплати зарплат, пенсій та соціальної допомоги.

Звіт показав, що 85-92% медичних закладів в Україні все ще працювали в повному обсязі у 2023 році, попри триваючі російські атаки. Щонайменше 89% дітей віком від 6 до 18 років відвідують школи, хоча в районах, де ведуться бойові дії, 72% учнів навчаються онлайн.

Нагадаємо, експертка з гендерних та соціальних питань Центру Разумкова Ольга Пищуліна заявила, що населення України станом на зараз становить близько 25 млн людей, за кордоном перебувають від 6,5 млн до 10 млн українців.

"Ми знаємо точно, що 4,5 млн українців знаходиться у ЄС за програмою тимчасового захисту. 2 або 2,5 млн українців знаходилися і знаходяться у країнах Європи, не отримуючи тимчасового захисту. Близько 2 млн українців, за оцінками Верховного комісара ООН з питань біженців, знаходяться в російській федерації. Також ми розуміємо, що ці 6-8 млн українців це молоді, працездатні і висококваліфіковані. І при цьому 1,5- 2 млн українців вже були за кордоном як трудові мігранти і вони не повернулися", - заявила Пищуліна