У парламенті Швейцарії закликали надіслати росії запрошення на український саміт миру

У парламенті Швейцарії закликали надіслати росії запрошення на український саміт миру

Парламентська група народної партії (SVP) Швейцарії закликала владу Швейцарії надіслати росії офіційне письмове запрошення на Глобальний саміт миру, який ініціює Україна.

Про це йдеться у заяві партії.

"Мирні зусилля в принципі слід вітати. Проте виявляється, що нейтралітет Швейцарії вже не визнають усі сторони конфлікту", - наголосили парламентарі у заяві.

Вони вважають, що Федеральна рада Швейцарії поспішно прийняла сторону після початку війни в Україні  і санкції ЄС.

"Федеральна рада піддалася міжнародному тиску і, на жаль, також відмовилася від випробуваних принципів нейтралітету Швейцарії", - наголошується у заяві.

"Щоб мирний процес мав шанс, конференція в Бюргенштоку не повинна перетворитися на односторонню конференцію з питань пропаганди та озброєнь. Федеральна рада відповідає за те, щоб конференція в Бюргенштоку не призвела до подальшої ескалації та остаточно не знищила нейтралітет Швейцарії. Щоб були залучені всі сторони конфлікту і щоб не складалося враження, що Швейцарія організовує конференцію для українських колег. Це було б руйнівним і ще більше втягнуло б Швейцарію в цей конфлікт. Федеральна рада має зробити все можливе, щоб російська сторона також взяла участь у конференції в Бюргенштоку. Це включає офіційне письмове запрошення росії від Конфедерації", - підкреслюється у заяві.

Нагадаємо, за словами президента Володимира Зеленського, свою участь у саміті в Швейцарії, який відбудеться 15-16 червня у місті Бюргеншток, підтвердили понад 100 країн і 75 глав держав. Більшість лідерів G7 візьмуть участь, але не президент США Джо Байден. Білий дім повідомив у понеділок, що саміт відвідає віце-президент Камала Гарріс. Радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван приєднається до неї.

Китай підтвердив, що його делегація не братиме участь у саміті в Швейцарії, оскільки на ньому не буде представлена росія як сторона конфлікту. Також Китай оголосив про свій мирний план, який включає проведення саміту за участю всіх сторін і росії і України.