Чи потрібно 17-річним українцям повертатися з-за кордону і йти у ТЦК: пояснення Міноборони і Мінреінтеграції

Чи потрібно 17-річним українцям повертатися з-за кордону і йти у ТЦК: пояснення Міноборони і Мінреінтеграції

У Міноборони кажуть, що 17-річні українці, які перебувають за кордоном, мають повернутися в Україну та стати на військовий облік у ТЦК. Але в Мінреінтеграції заявили, що цю норму відтермінують.

Позицію Міноборони висловив речник Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону.

"Така вимога є. І вона стосується й тих, хто знаходиться за кордоном. Якщо ці люди будуть зберігати громадянство України і пов’язують своє майбутнє з нашою країною, то, вочевидь, це варто зробити", — наголосив він.

Віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що цю вимогу можуть відтермінувати.

Вона зазначила, що "змушувати студентів немобілізаційного віку їхати в Україну, щоб пройти відповідні процедури, – це лише збільшить навантаження на ВЛК і нічого не допоможе в мобілізації".

"Міноборони каже, що вони мають приїхати в Україну та стати на військовий облік. Юридично в Міноборони мають рацію, бо так виписані чинні правила. Вже розроблено відповідну постанову, зараз вона проходить погодження та найближчим часом буде прийнята. Допризовникам і призовникам, які зараз за кордоном, буде надано відтермінування щодо взяття на облік – або до повернення в Україну, або до кінця воєнного стану", - заявила Верещук. 

Нагадаємо, посольству США в Києві стало відомо, що з 1 червня Україна скасовує виняток "проживання за кордоном", який раніше дозволяв українцям з паспортами США віком від 18 до 60 років залишати територію України.

Посольство настійно рекомендує не здійснювати будь-які поїздки в Україну громадянам США віком від 18 до 60 років, які також мають українське громадянство або претендують на українське громадянство та не бажають залишатися в Україні на невизначений термін.

"Існує надзвичайно високий ризик, що вам не дозволять виїхати навіть із паспортом США", - йдеться у заяві.