На Житомирщині чоловік помер після перебування протягом доби у ТЦК: родина каже про вбивство

На Житомирщині чоловік помер після перебування протягом доби у ТЦК: родина каже про вбивство

На Житомирщині у Баранівці  4 червня поховали місцевого жителя — 32-річного Сергія Ковальчука, якого 28 травня привезли у ТЦК, а вже 29 травня вранці він поступив у лікарню з переламами щелепи і тім'яної кістки. 2 червня чоловік помер.

Про це повідомляє Суспільне.

Батько Сергія Микола Ковальчук сказав, що його сина вбили.

"Син вбитий і все. Що тут говорити? За заключенням, у нього там перелом кістки склепіння та черепа. Його в лікарню 29 травня привезли. Ми не бачили, коли приїжджали вручати повістку, син жив окремо від нас. Знаємо, що о п'ятій ранку приїхали до нього з ТЦК. Добу його не було. Є друге відділення охорони, звідти його привезли. Ми об 11 ранку приїхали у Звягель, дитина моя вже була в реанімації. Три з половиною доби він був там. До поліції ми зверталися. Поліція відкрила провадження. Вони (в ТЦК — ред.) сказали, що його не били, це був епілептичний напад, бо син хворів на епілепсію. Буду добуватися справедливості, громада просить", — каже батько Сергія Микола Ковальчук.

Зі слів сусідів, Сергій жив сам, сезонно працював на місцевій пилорамі та підробляв, допомагаючи людям. Військовозобов'язаним не був, оскільки хворів на епілепсію.

Завідуючий відділення реанімації та інтенсивної терапії Звягельської лікарні Анатолій Бортник розповів, що до них у медзаклад Сергій Ковальчук поступив зранку 29 травня.

"Був доставлений швидкою допомогою з міста Баранівка. Був доставлений до нас у відділення і одразу госпіталізований. При поступленні стан був вкрай важкий, хворий перебував у комі з діагнозом "закрита черепно-мозкова травма, лінійний перелом тім'яної кістки, правобічна внутрішньочерпна гематома, вогнищевий забій головного мозку, дифузний забій головного мозку, перелом нижньої щелепи, пневмонія, спричинена аспірацією їжі або блювотними масами". Хворого одразу відправили на оперування. Потім 4 дні він був на апараті штучної вентиляції легень у вкрай важкому стані", — розповів Анатолій Бортник.

У Житомирському обласному ТЦК та СП заявили, що Сергій Ковальчук помер від епілептичного нападу.

"Повідомляємо: 28 травня 2024 року до 2 відділу Звягельського РТЦК та СП доставили військовозобов’язаного Сергія К. для проходження ВЛК. Свідки зазначають, що чоловік декілька днів до цього зловживав алкоголем і був з ознаками легких травмувань. Уранці 29 травня чоловіка "схопив" епілептичний напад, спричинений тривалим вживанням алкоголю. Йому надали першу невідкладну медичну допомогу, викликали карету "швидкої". Слідчо-оперативна група на місці інциденту кваліфікувала подію як самокаліцтво", - йдеться у повідомленні.

У ТЦК не уточнили, навіщо утримували чоловіка з 28 травня і до ранку 29 травня і що там з ним відбувалося.

Заступниця начальника відділу комунікацій Головного управління поліції в Житомирській області Іванна Сілецька поінформувала, що поліція проводить у цій справі досудове розслідування за ст. 128 Кримінального кодексу України "Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження".