"Українці повинні готуватися до життя в холоді і темряві", - FT про те, що буде з електрикою взимку

"Українці повинні готуватися до життя в холоді і темряві", - FT про те, що буде з електрикою взимку

Потужні удари армії росі завдали серйозних пошкоджень українській енергетиці. Якщо не буде вжито жодних заходів, згідно з нашим моделюванням, то, ймовірно, в січні населення матиме лише від двох до чотирьох годин електроенергії [на день].

Про це пише Financial Time, закриту статтю якого цитує журналіст Юрій Ніколов.

За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, російська атака в суботу, 1 червня, завдала значної шкоди енергетичним об'єктам у п'яти регіонах.

Останні удари також були спрямовані на насосні установки для підземного зберігання природного газу, що використовуються клієнтами з ЄС. Хоча ці насоси можна легко замінити, напади підкреслюють занепокоєння щодо безпеки постачання газу взимку - як для внутрішнього споживання, так і для експорту до блоку.

Посол ЄС у Києві Катаріна Матернова заявила, що з березня "росія знищила 9,2 ГВт енергетичних потужностей» в Україні". Вона додала, що зустрічається з урядовцями, щоб з'ясувати їхні "нагальні потреби в енергетичному обладнанні", щоб "допомогти пом'якшити вплив безперервних російських ракетних обстрілів на енергетичну інфраструктуру".

"Один з українських урядовців назвав суботній штурм "руйнівним", а інший сказав, що це, ймовірно, означатиме, що взимку мешканці будуть проводити переважну частину дня без електрики", - пише FT.

Обидва чиновники говорили з виданням на умовах анонімності, оскільки вони не мають права спілкуватися з пресою.

"Один з чиновників сказав, що тільки в результаті суботнього обстрілу було втрачено 1,2 ГВт електроенергії, а інфраструктура, важлива для транспортування газу з підземних сховищ на заході України, зазнала серйозних пошкоджень. На запитання, що означатиме ця шкода в найближчі місяці, один з чиновників відповів прямо: "Ми повинні готуватися до життя в холоді і темряві", - йдеться у статті.

"Це наша нова норма", - сказав FT другий чиновник, показуючи жестом за вікно на темряву, яка опустилася на Київ під час нещодавнього аварійного відключення електроенергії.  

Як заявив Financial Times секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Литвиненко, метою росії є зробити життя українців нестерпним. Він розповів про плани створення "децентралізованої енергетичної системи", що спиратиметься на більшу кількість міні-електростанцій, які будуть менш вразливими до російських атак.

Європейські країни вже передали Києву 120 партій критично важливого енергетичного обладнання та інструментів, щоб допомогти зміцнити і відновити енергетичну систему.

На додаток до збільшення імпорту електроенергії з ЄС з 1,7 ГВт до 2,4 ГВт і введення в експлуатацію більшої кількості газових електростанцій, українському керівництву доведеться піти на подальше непопулярне підвищення тарифів, вважає керівник відділу енергетичних і кліматичних досліджень Київської школи економіки Борис Додонов.

"Якщо не буде вжито жодних заходів, згідно з нашим моделюванням, то, ймовірно, в січні населення матиме лише від двох до чотирьох годин електроенергії [на день]", - сказав Додонов.

Литвиненко зазначив, що Україна також намагається збільшити використання "зелених" технологій, таких як сонячні панелі та вітрогенератори. Хоча ці технології вважаються вирішальними для майбутньої енергетичної безпеки України, вони потребують іноземних інвестицій, які, враховуючи профіль ризику країни, важко отримати. 

Нагадаємо, нардеп та член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк рекомендує усім бути готовими до того, що за температури у –10 градусів, українці будуть зі світлом лише по 12-14 годин на добу, а по 10 годин – без нього. За його словами, це може бути середньостатистичним сценарієм цієї зими.

Також нагадаємо, що з 1 червня тариф на електроенергію підвищився до 4,32 грн за кіловат-годину. Така ціна буде чинна до 1 травня 2025 року. Згодом може відбутися новий перегляд розміру тарифу.