"Укренерго" хотіло закупити кондиціонери на 629 тис. грн, а потім скасувало тендер

"Укренерго" хотіло закупити кондиціонери на 629 тис. грн, а потім скасувало тендер

НЕК "Укренерго" оголосила тендер на закупівлю кондиціонерів з очікуваною вартістю у 629 тис. грн, але вже сьогодні, 6 червня, закупівля скасована.

Про це повідомляє пресслужба "Укренерго".

"Сьогодні тендер на закупівлю систем кондиціонування буде скасовано. Процедуру скасування згідно з законодавством вже розпочав наш закупівельний підрозділ", - йдеться у повідомленні.

У компанії запевнили, що відтоді коли "Укренерго" закликало усіх українців не вмикати кондиціонери, "спліт-системи в наших будівлях та офісах не працюють".

"Опублікований на Prozorro тендер на заміну спліт-систем, яким 16 та 13 років, наші сервісні служби почали готувати на початку 2024 року, коли енергетична система повністю покривала потреби споживачів. Мета цієї закупівлі була – забезпечити безперебійне охолодження технічних приміщень: акумуляторної кімнати та ліфтового машинного залу. Про це вказано в тендерній документації на Prozorro", - йдеться у повідомленні.

"Укренерго" запевняє, що усі закупівлі здійснює "у суворій відповідності до закону та правил прозорості, тому підготовка процедур займає певний час".

"Оголошення цього тендеру, на жаль, збіглося з вимушеними обмеженнями енергопостачання внаслідок російських обстрілів. Задля уникнення маніпуляцій, тендер буде скасовано. Ми будемо ремонтувати наявні системи кондиціонування для того, щоб забезпечити роботу технічної інфраструктури компанії. Тендерна процедура відновиться тоді, коли будуть скасовані всі відключення", - зазначили у компанії.

"Ми також переглянемо всі наші актуальні закупівлі на предмет охолоджуючих пристроїв", - додали в "Укренерго".

Нагадаємо, нардеп та член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк рекомендує усім бути готовими до того, що за температури у –10 градусів, українці будуть зі світлом лише по 12-14 годин на добу, а по 10 годин – без нього. За його словами, це може бути середньостатистичним сценарієм цієї зими.

Також нагадаємо, що з 1 червня тариф на електроенергію підвищився до 4,32 грн за кіловат-годину. Така ціна буде чинна до 1 травня 2025 року. Згодом може відбутися новий перегляд розміру тарифу.