Байден вибачився перед Зеленським за зволікання у наданні зброї Україні

Байден вибачився перед Зеленським за зволікання у наданні зброї Україні

Президент США Джо Байден вперше публічно вибачився перед Україною за багатомісячну затримку американської військової допомоги, яка дозволила росії досягти успіхів на полі бою.

Про це пише AP.

Байден і Зеленський зустрілися у Парижі через день після того, як вони відвідали заходи з нагоди 80-ї річниці "Дня Д" у Нормандії.

Байден вибачився перед українським народом за тижні, коли він не знав, чи надійде додаткова допомога, у той час, як консервативні республіканці в Конгресі затримували ухвалення пакету військової допомоги Україні на 61 мільярд доларів протягом шести місяців.

Проте він наполягав, що американський народ підтримує Україну надовго. "Ми все ще тут. Цілком. Ретельно", – сказав він.

Зеленський наполягав на тому, щоб усі американці підтримали захист його країни від вторгнення росії, і подякував законодавцям за те, що вони врешті-решт об’єдналися, щоб схвалити пакет озброєнь, який дозволив Україні стримати просування росії в останні тижні.

"Дуже важливо, щоб у цій єдності, Сполучені Штати Америки, весь американський народ залишався з Україною, як це було під час Другої світової війни", – сказав Зеленський. "Як Сполучені Штати допомогли врятувати людські життя, врятувати Європу. І ми розраховуємо на вашу постійну підтримку, щоб стояти з нами пліч-о-пліч".

Байден також оголосив про новий пакет зброї для України на $225 млн.

Офіційні особи сказали, що допомога включає боєприпаси для високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS, а також мінометні системи та низку артилерійських снарядів. "Вони говорили на умовах анонімності, щоб обговорити допомогу, про яку ще не було оголошено публічно". - зазначає видання.

Нагадаємо, обидві палати Конгресу США ухвалили пакет з допомогою союзникам, у тому числі і Україні після більш ніж шести місяців зволікань. 24 квітня двопартійна більшість у Сенаті приєдналася до Палати представників і схвалила пакет законопроєктів, що включає про допомогу Україні на $60,8 млрд.

Розгляд питання затягнулося через позицію експрезидента США Дональда Трампа, який має вплив на республіканців у Конгресі.