Як правильно харчуватися, щоб допомогти тілу подолати втому

Як правильно харчуватися, щоб допомогти тілу подолати втому. Фото https://www.bsmu.edu.ua/


Ще Гіппократ сказав: "Ми є те, що ми їмо". Як ви розумієте цей вислів? Колись у лікарні, де я лікувалася у дитинстві, був напис: "Ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти". Цей вислів залишився зі мною, і після серії невдалих дієт я почала задумуватися про його значення. Правда, цю фразу приписують як давньогрецькому філософу Сократу, так і "батькові медицини" Гіппократу, і французькому філософу та кулінару Антельму Брилья-Саварену. Незалежно від авторства, одне залишається очевидним - харчування завжди цікавило людей і залишається актуальним питанням до сьогодні.

Нас цікавить харчування не тільки з медичної думки, але й з психологічного погляду.

Світова Організація Охорони Здоров'я (ВООЗ) стверджує: аби уникнути наслідків неправильного харчування та збільшити якість і тривалість життя, необхідно дотримуватися кількох неважких правил:

  1. Зменшити споживання загальних жирів та цукрів
  2. Збільшити споживання фруктів та овочів
  3. Регулярно займатися фізичною активністю


Основними складовими здорового раціону мають бути:

  • злаки й продукти із цільного зерна, цільнозернового борошна,
  • тваринні білки (біле м’ясо, риба, яйця, молочні продукти),
  • бобові,
  • фрукти й овочі,
  • вода.

єжа

Фото bsmu.edu.ua

Обережно споживати потрібно:

  • цукор і цукровмісні продукти,
  • сіль,
  • насичені жири (рафінована олія, вершкове масло, трансжири),
  • алкоголь


Лікарка-дієтологиня Марта Лісевич у своєму інтерв’ю говорить, що від початку війни в українців змінилися харчові звички. Це пов’язано з тим, що змінюється і якість їжі, і її кількість, і час приймання, з’являються хаотичні перекуси протягом дня, більше їжі для задоволення. Вона зауважила, що стрес провокує вироблення кортизону, який ще називають гормоном стресу. Щоб його зменшити в організмі, треба займатися спортом і якісно харчуватися.


Виходить, ми опиняємося в тупику. Наша психіка не готова до спорту, а "здорову" їжу сприймає як "ворога". Що ж робити? Наші поради такі:

  1. Замість того, щоб повністю переходити на правильне й здорове харчування, проаналізуйте свої харчові звички. Для цього ведіть щоденник хоча б протягом одного тижня, в який записуйте не лише те, що ви їсте, а й свої емоції, робіть коротку рефлексію емоційного стану протягом дня.
  2. Пам’ятаєте, як в дитинстві мама чи бабуся стояли над вами й годували з ложки або погрожували вилити суп за комір чи надіти цю тарілку з кашею на голову? Це сформувало стійкий поведінковий патерн, який в стані тривоги викликає страшенне бажання не контактувати з їжею або навпаки з’являється страх, що без їжі ви не виживите. Подумайте про свої старі звички щодо їжі, які сформувалися ще в дитинстві, і спробуйте їх переглянути. Ви вже доросла людина, яка сама знає, що їй їсти й коли.
  3. Їжа є основною потребою для життя і джерелом енергії. Вона відіграє важливу роль у формуванні довіри до навколишнього середовища та визначає рівень безпеки, особливо у дитинстві. Багато їжі - це знак безпеки. Війна ввімкнула у нас механізм захисту, що може призвести до неконтрольованого бажання запасатися їжею. Якщо помічаєте, що їсте не від голоду, а просто так, заспокоюйте себе, нагадавши, що вам не загрожує голод. Проведіть ревізію запасів їжі, перерахуйте їх вголос і переконайте себе, що у вас достатньо запасів для виживання.
  4. Підміна! Саме так. Хитруйте зі своєю підсвідомістю. Замінюйте шкідливі харчові продукти, наприклад, вуглеводи (хліб, сухарики, сухофрукти чи більш калорійні продукти) поживними й корисними речовинами. В стресових ситуаціях людині допомагають заспокоїтися приймання теплої їжі, такої як ріденькі супчики чи чайок, що дають відчуття комфорту. Тож не соромтеся приготувати собі щось смачне, бо в процесі цього може з’явитися й здоровий апетит.
  5. Й останнє, що хотілося б порадити. Під час війни треба гарно спати й багато пити води! Так, режим й вода допомагають вимикати тривогу, що є головним тригером для підсвідомості. Контролюйте випиту воду щодня. Загальноприйнятою нормою води, якої достатньо для підтримки нормального обміну речовин, визнаний 1 л води на 30 кг ваги, а норма для здорового сну складає 8-9 годин.

Фото

 

Фото mezhova.otg.dp.gov.ua

Правильне харчування важливо для збереження здоровʼя та подолання втому. У період стресу особливо важливо стежити за своїм раціоном та зберігати звички здорового харчування.