Україна взяла в Німеччини 30,4 млн євро кредиту на 30 років: на що підуть кошти

Україна взяла в Німеччини 30,4 млн євро кредиту на 30 років: на що підуть кошти

У Німеччині міністр фінансів Сергій Марченко підписав угоду, яка передбачає залучення через державний Німецький банку розвитку KfW кредиту на суму 30,4 млн євро від ФРН для підвищення надійності української енергетичної інфраструктури.

Про це повідомляє міністерство фінансів.

Відповідно до умов угоди термін кредитування становить 30 років, з яких перші 10 років – пільговий період. Відсоткова ставка за користування кредитом становить 2 % річних.

"Вдячні KfW за ініціативу щодо фінансування підвищення надійності української енергетичної інфраструктури та інших важливих проєктів, які вже реалізуються за підтримки Уряду Німеччини. Співпраця в рамках підписаних угод є свідченням сили партнерства та демонструє виняткову командну роботу і непохитну відданість, що сприяють успішній реалізації проєктів, спрямованих на сталий розвиток і прогрес", – зазначив Марченко.

Зазначається, що кредитні кошти направлять на реконструкцію однієї з електропідстанцій у західному регіоні України.

Після модернізації це буде високотехнологічний автоматизований об’єкт, який відповідатиме вимогам ENTSO-E щодо надійності роботи системи електропередачі та безпеки мережі. Також надане фінансування допоможе закупити дороговартісне високотехнологічне обладнання для підстанцій, які були пошкоджені під час ракетних та дронових атак рф.

З початку повномасштабної збройної агресії рф проти України від Уряду Німеччини на бюджетну підтримку залучено 1,55 млрд євро, з яких 1,25 млрд євро – грантові кошти та 0,3 млрд євро – кредити.