Конференція з відновлення України у Берліні: Зеленський хоче домовленостей на мільярди євро

Конференція з відновлення України: Зеленський домовленостей на мільярди євро

Президент Володимир Зеленський прибув до Німеччини для участі в Конференції з відновлення України та переговорів із Федеральним канцлером Олафом Шольцом.

Зеленський відкрив захід вступним словом.

"З цієї конференції ми вийдемо з домовленостями на мільярди євро для нашої оборони щодо виробництва в Україні військової техніки та зброї і для нашої енергетики: для ремонтів і розбудови нової та більш сучасної. І для нашого соціального життя, це стосується освіти в громадах і будівництва житла, постачання медичного обладнання", - сказав він.

Зеленський планує зустрітися з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром та президентом Бундестагу Бербель Бас, відвідати військову базу, де проходять навчання українські військові. 

Нагадаємо, 10 червня Мустафа Найєм заявив, що залишає посаду голови Агентства відновлення. Таке рішення він прийняв самостійно і заявив про системні перешкоджання з боку Кабміну, які не дають подальшої можливості ефективно виконувати свої повноваження. Найєм був одним з тих, хто готував Конференцію з відновлення України у Берліні і мав поїхати туди у відрядження, але прем'єр Денис Шмигаль не підписав дозвіл.

Найєм заявив, що починаючи з листопада минулого року, команда Агентства почала зіштовхуватися з постійною протидією, спротивом та створенням штучних перешкод. Зокрема, за його словами, уряд вже третій місяць не погоджує виплату майже 150 мільйонів євро, які були запозичені державою у ЄІБ для критично важливих проєктів, зокрема водогону та захисту енергетики.

Місяць тому, 9 травня, міністерка розвитку і економічного співробітництва ФРН Свенья Шульце 16 годин їхала у Київ літаком, автомобілем і потягом, щоб зустрітися з міністром Олександром Кубраковим, але його того ж дня звільнили з посади. Її про це не попередили.

Разом із Шульце він мав підготувати Конференцію з відновлення України. Шульце сказала, що вважає відставку Кубракова "особисто дуже і дуже сумною новиною". Вона додала, що перш за все, Кубраков був дуже відданий боротьбі з корупцією і досяг успіху: "І ми разом з ним просували багато проектів".

У листопаді 2023 року Найєм і Кубраков здали в НАБУ двох нардепів, які намагалися їх підкупити.