ЄС домовляється про збереження транзиту газу через Україну, який приносив $1 млрд, - Bloomberg

ЄС домовляється про збереження транзиту газу через Україну, який приносив $1 млрд, - Bloomberg

Європейські чиновники ведуть переговори про те, щоб газ надходив через ключовий російсько-український трубопровід, оскільки вони намагаються запобігти подальшій шкоді війні Москви енергетичним постачанням континенту.

Про це пише Bloomberg.

Видання нагадує, що Європа намагалася відмовитися від російського газу, але кілька східноєвропейських держав продовжують отримувати його через трубопровід, який перетинає Україну.

"Угода, яка охоплює цей транзитний механізм, закінчується наприкінці цього року. І в умовах війни, більшість спостерігачів за ринком очікують, що постачання газу припиниться. Але офіційні особи європейського уряду та компаній обговорюють зі своїми колегами в Україні про те, як зберегти газ у наступному році", пише Bloomberg.

За даними видання, один з варіантів, який обговорювався, полягає в тому, щоб європейські компанії купували та закачували газ з Азербайджану в російські трубопроводи, що прямують до Європи. "Така домовленість дозволила б Європі уникнути збентеження через купівлю російського газу в той час, коли вона намагається скоротити доходи Москви", - йдеться у статті.

"Ідея набирає обертів, оскільки стає зрозуміло, що Україна буде "за". У 2021 році дохід від транзиту склав близько 1 мільярда доларів США, що забезпечило важливе фінансування зруйнованої війною економіки. Є також занепокоєння, що трубопроводи, які не використовуються, можуть стати військовими цілями або прийти в занедбаний стан, відновлення якого коштує дорого", - пише видання.

"Є два фактори, про які ми завжди повинні пам’ятати», — сказав Bloomberg News Олексій Чернишов, виконавчий директор українського державного "Нафтогазу". - "По-перше, Україна має неймовірну інфраструктуру транзиту та зберігання газу, яку слід використовувати, і Україна схильна використовувати цю інфраструктуру, оскільки вона дає багато переваг".

Він виключив будь-який план, який передбачає співпрацю з російським ПАТ "Газпром", і сказав, що транспортування газу з Азербайджану "може мати майбутнє".

Державна енергетична компанія Азербайджану Socar не відповіла на запити Bloomberg про коментарі. Міністерство енергетики в Баку, яке неодноразово прагнуло збільшити експорт до Європи, не змогло негайно прокоментувати це. Російський уряд і "Газпром" не відповіли на запити про коментарі.

Bloomberg зазначає, що переговори знаходяться на ранній стадії, "і люди, обізнані з цим питанням, очікують, що рішення будуть прийняті лише до кінця цього року". "Багато деталей ще потрібно обговорити, і поки неясно, чи буде укладено угоду. Події на полі бою також можуть бути фактором", - зазначає видання. 

Нагадаємо, минулого року голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявляв, що Україна не продовжуватиме транзит російського газу після закінчення терміну дії контракту у 2024 році.