Трьох окупаційних силовиків підозрюють у катуванні цивільних на Сватівщині

Трьох окупаційних силовиків підозрюють у катуванні цивільних на Сватівщині

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомили про підозру трьом жителям Луганщини у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

За даними слідства, підозрювані ‒ проросійськи налаштовані мешканці Луганська та Кадіївки, які стали представниками «силового» блоку окупаційної адміністрації самопроголошеної «лнр».

Один з них обійняв посаду «начальника Сватівського мрв мдб лнр», ще двоє ‒ «оперативних співробітників мдб лнр».

За інформацією прокуратури, у березні 2022 року фігуранти разом із представниками військ держави-агресора облаштували катівню у захопленій адмінбудівлі Сватівської податкової інспекції. Там знущалися з місцевого цивільного населення. Серед потерпілих ‒ ексміський голова, депутат райради та держслужбовиця.

«Так звані «співробітники» незаконно проникали до домоволодінь, проводили там обшуки та погрожували застосуванням вогнепальної зброї. Після чого позбавляли волі потерпілих, протиправно їх утримували та катували. За усною вказівкою «начальника» затриманих били прикладом автомата та кулаками, обливали частини тіла киплячою водою. До вух жінки також привʼязували дроти та били електрострумом. У такий спосіб їх змушували розказувати про патріотично налаштованих місцевих жителів», ‒ йдеться у повідомленні.

Наразі вирішується питання щодо оголошення фігурантів у розшук. Ідентифікація всіх причетних до заборонених Женевською Конвенцією дій стосовно мирного населення триває.

Досудове розслідування та оперативний супровід веде ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, викрили двох мешканців Луганщини, які катували мирних мешканців та українських військових.