США відправлять в Україну ще одну батарею Patriot, - NYT

США відправлять в Україну ще одну батарею Patriot, - NYT

Президент США Джо Байден схвалив розміщення ще однієї ракетної системи Patriot в Україні.

Про це пише NYT з посиланням на високопосадовців адміністрації Байдена та американських військових.

За даними видання, рішення Байден ухвалив минулого тижня після серії зустрічей на високому рівні та внутрішніх дебатів щодо того, як задовольнити нагальні потреби України в посиленій протиповітряній обороні, не ставлячи під загрозу боєготовність США.

Нова система Patriot — друга, яку Сполучені Штати надіслали в Україну — надійде з Польщі, де вона захищала ротаційні сили американських військ, які повертатимуться до Сполучених Штатів, повідомили NYT чиновники.

За словами офіційних осіб США, система може бути розгорнута на передовій в Україні в найближчі кілька днів, залежно від будь-якого обслуговування або модифікацій, яких вона потребує.

Patriot вважається однією з найкращих засобів протиповітряної оборони Сполучених Штатів і включає потужну радіолокаційну систему та мобільні пускові установки, які стріляють ракетами по снарядам, що наближаються.

Це також одна з найдефіцитніших систем озброєння в арсеналі США. Представники Пентагону відмовляються розголошувати, скільки їх є в наявності, але один високопоставлений військовий чиновник сказав, що армія розгорнула лише 14 із них у Сполучених Штатах та по всьому світу.

Американські союзники також мають Patriot, і дві з цих країн надіслали пару батарей в Україну, але офіційні особи США сподіваються, що європейські держави надішлють більше.

Нагадаємо, Байден перепросив за те, що США так довго ухвалювали рішення про надання пакету допомоги Україні.