Китай напередодні саміту у Швейцарії лобіює свій мирний план щодо України, - Reuters

Китай напередодні саміту у Швейцарії лобіює свій мирний план щодо України, - Reuters

Китай, який пропустить саміт щодо мирного плану для України у вихідні, лобіював в урядах свій альтернативний план.

Про це Reuters заявили 10 дипломатів, один із яких назвав кампанію Пекіна "прихованим бойкотом" глобальної зустрічі у Швейцарії. 

"Пекін сказав країнам, що розвиваються, що зустріч продовжить війну, тоді як двоє дипломатів, які безпосередньо знайомі з цим питанням, сказали, що Китай говорив західним країнам, що багато країн, що розвиваються, погоджуються з його поглядами на конференцію", - повідомляє видання.

За словами дипломатів, у міру наближення саміту Китай активізував свою інформаційну роботу через зустрічі з іноземними високопоставленими особами, телефонні дзвінки та повідомлення іноземним місіям на китайській платформі WeChat.

За словами дипломатів, спеціальний представник Пекіна з євразійських справ Лі Хуей минулого місяця відвідав Туреччину, Єгипет, Саудівську Аравію та Об’єднані Арабські Емірати та зустрівся з представниками країн, що розвиваються, у їхніх посольствах у Пекіні.

Пояснюючи, чому він не відвідає саміт, Китай намагався залучити країни, що розвиваються, приєднатися до свого мирного плану з шести пунктів, який він видав із Бразилією минулого місяця. Ця пропозиція закликає до проведення міжнародної мирної конференції "в належний час, який визнають і росія, і Україна, за рівноправної участі всіх сторін, а також чесного обговорення всіх мирних планів".

Reuters не зміг незалежно визначити, який вплив мало лобіювання Китаю, але кількість зареєстрованих учасників на саміті в Люцерні зменшилася порівняно зі 107, які, за словами офісу Зеленського, були підтверджені на початок червня.

Нагадаємо, 90 держав і організацій зареєструвалися для участі в саміті в суботу 15 червня та неділю 16 червня на альпійському курорті Люцерн. Саміт намагатиметься зміцнити підтримку мирних пропозицій президента України Володимира Зеленського, включаючи повне виведення російських військ з України.

Китай, який має тісні зв'язки з росією, каже, що не братиме участь у саміті, оскільки вона не відповідає вимогам Пекіна щодо з участі росії.

Китай і росія оголосили про "безмежне" партнерство всього за кілька днів до того, як президент володимир путін наказав своїм військам вторгнутися до України в лютому 2022 року.

Пекін відтоді заявляв, що він нейтральний у конфлікті та не постачав Москві зброю чи боєприпаси.