Луганчани на конгресі у Любліні презентували інвесторам проєкти відбудови

Луганчани на конгресі у Любліні презентували інвесторам проєкти відбудови

Луганська область доєдналася до угоди про економічну мережу регіонів Тримор’я.

Про це повідомляє Луганська ОВА.

Делегація Луганщини взяла участь у конгресі місцевого самоврядування Трьох Морів, який відбувся 12-13 червня у польському Любліні.

«Ініціатива 3SEAS - важлива компонента Європейської безпеки та економічного розвитку. Мережа об'єднує 25 регіонів з семи країн світу (Польща, Болгарія, Угорщина, Литва, Румунія, Словаччина, Україна). Відсьогодні Луганська область також долучилась до угоди про економічну мережу регіонів Тримор’я», – розповіли в адміністрації.

У зверненні до учасників ініціативи 3SEAS очільник Луганщини Артем Лисогор окреслив основні проблеми, у вирішенні яких розраховує на міжнародну підтримку. Зокрема, це:

  • відновлення доступу до об’єктів критичної інфраструктури після деокупації територій та послуг для ВПО та жителів прифронтових населених пунктів;
  • підтримка та зміцнення потенціалу органів місцевого самоврядування та забезпечення професійного розвитку ВПО;
  • збереження людського капіталу для повернення на деокуповану Луганщину.

«Усі наші зусилля спрямовані на пошук можливостей, партнерів, запровадження спільних проєктів, обмін досвідом, ресурсами та інформацією для успішного відновлення та відбудови Луганщини. Укладання Угоди про економічну «Мережу регіонів Тримор’я» є значущою складовою у вирішенні цих питань», – зазначив він.

Також, за інформацією ЛОВА, на конгресі директор Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Ігор Куденко представив проєкт «Відбудуємо Луганщину – зміцнимо Україну».

Пакет ініціатив передбачає реалізацію 39 проєктних пропозицій з відновлення першочергових об’єктів комунального господарства, транспортної сфери, освіти, охорони здоров’я після деокупації області.

Зокрема – проєкт «Відновлення та модернізація магістральної лінії водопостачання Західна Фільтрувальна Станція 1, смт Білогорівка - м. Антрацит, Луганська область», реалізація якого, зазначили у ЛОВА, дозволить забезпечити якісною питною водою понад мільйон мешканців Луганської області.

«Не менш важливою буде відбудова п’яти зруйнованих автодорожніх мостів на основних транспортних сполученнях. Саме на цих проєктах було закцентували увагу потенційних інвесторів. Також Ігор Куденко презентував інвестиційні пропозиції у сфері агропромислового комплексу», – йдеться у повідомленні.

34 проєкти стосувалися відбудови муніципальної інфраструктури Сєвєродонецької, Лисичанської, Рубіжанської, Попаснянської, Кремінської та Гірської громад.

Нагадаємо, 39 проєктів на 1,5 млрд доларів представила луганська деленація у рамках форуму «ReBuild Ukraine» 14-15 листопада 2023 року у Варшаві.